Novitet

Novi zakon donosi veliku razliku: Žene će prilikom zahtjeva za pobačaj morati proći savjetovanje

Hina

Foto iStock

Foto iStock

Prijedlog tog savjetovanja prije pobačaja kao i zakona općenito nije još napisan i stavljen na stol nego su se, kako Večernji list neslužbeno doznaje, oko njega usuglasili članovi povjerenstva koje je krajem prošle godine okupio ministar zdravstva Milan Kujundžić



Pri zahtjevu za pobačaj žena će morati proći savjetovanje, bit će to u prvom hrvatskom zakonu o pravu na prekid trudnoće glavna novost i razlika u odnosu na aktualni zakon naslijeđen iz bivše države, piše u ponedjeljak Večernji list.


Prijedlog tog savjetovanja prije pobačaja kao i zakona općenito nije još napisan i stavljen na stol nego su se, kako Večernji list neslužbeno doznaje, oko njega usuglasili članovi povjerenstva koje je krajem prošle godine okupio ministar zdravstva Milan Kujundžić.


Nakon niza pritisaka o roku donošenja prvog hrvatskog zakona o pobačaju koji se tada približavao, ministar Kujundžić lani u studenome formirao je povjerenstvo sa zadatkom ‘izrade prijedloga stručne podloge za izradu zakonske regulative’. Naglašavalo se tada da nije riječ o skupini ljudi koja će donijeti ovaj zakon nego samo prikupiti iskustva drugih zemalja. Realno bio je to potez kojim je ministar zdravstva privremeno stavio ad acta cijelu priču oko pobačaja jer je politici ona uvijek teško breme, navodi dnevnik.




Nedugo potom, podsjeća Večernji, Kujundžić je poručio da zakon ipak neće biti donesen do ustavnog roka, odnosno 21. veljače ove godine. Vrijeme je tako kupljeno, no problem je i dalje ostao te se u Hrvatskoj pobačaj na zahtijev i dalje regulira pravnim normama iz 1978. dok je u međuvremenu sve veći broj ginekologa koji ga u ime priziva savjesti više ne obavljaju, piše Večernji list.