SLOBODNI ZIDARI

Novi problem za Jelenića, ali i Andreja Plenkovića: Smije li zamjenik šefa DORH-a biti mason?

Dražen Ciglenečki

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Sukladno Zakonu o državnom odvjetništvu, Jelenić bi ubuduće trebao obnašati dužnost zamjenika glavnog državnog odvjetnika



ZAGREB – U Vladi Andreja Plenkovića zaključili su da Dražen Jelenić ne može biti glavni državni odvjetnik zato što je član jedne masonske lože pa je on na pritisak iz Banskih dvora, podnio zahtjev za razrješenje, a zatim je i službeno smijenjen.


Sukladno Zakonu o državnom odvjetništvu, Jelenić bi ubuduće trebao obnašati dužnost zamjenika glavnog državnog odvjetnika, s koje je i došao na čelo DORH-a.


Kako on u priopćenju nije spomenuo da je spreman napustiti slobodne zidare, to otvara pitanje može li Jelenić u tim okolnostima biti i zamjenik glavnog državnog odvjetnika.




Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković misli da ne može.


– Smatram da je članstvo u takvoj udruzi, jer se radi o tajnosti, problematično za glavnog državnog odvjetnika, za zamjenika glavnog državnog odvjetnika, kao i za suca bilo kojeg suda u Hrvatskoj.


Nitko od njih ne bi smio biti član organizacije ili udruge čija su pravila tajna i čiji je rad obavijen velom tajne, što otvara potencijalni rizik od sukoba interesa koji je, s obzirom na tajnost, teško kontrolirati, rekao nam je Bošnjaković.


No, Vlada ne može izravno onemogućiti prijelaz Jelenića na poziciju zamjenika glavnog državnog odvjetnika.


– Na potezu je Državnoodvjetničko vijeće koje, ako to smatra spornim, može ispitati sve činjenice i vidjeti je li ovakva situacija prihvatljiva, ističe Bošnjaković.


Član Državnoodvjetničkog vijeća je i SDP-ov zastupnik Peđa Grbin.


– Naše tijelo ne može ništa samo učiniti. Prvo bi ministar Bošnjaković trebao pokrenuti stegovni postupak protiv Jelenića, ako želi da on bude razriješen kao zamjenik glavnog državnog odvjetnika, upozorava Grbin.


Nije htio reći je li njemu sporno da Jelenić bude zamjenik glavnog državnog odvjetnika i mason jer će se, kako stoje stvari, o tome morati očitovati u Državnoodvjetničkom vijeću.