Javna rasprava

Novi pravilnik o stipendiranju studenata: Novac stiže već u siječnju ili veljači

Ljerka Bratonja Martinović

Studenti su Pravilnik iskamčili višednevnim prosvjedom u šatoru pred zgradom ministarstva / foto D. LOVROVIĆ

Studenti su Pravilnik iskamčili višednevnim prosvjedom u šatoru pred zgradom ministarstva / foto D. LOVROVIĆ

Država će stipendije studentima isplaćivati u siječnju ili veljačiPrema novom pravilniku, studenti na isplatu stipendija moraju čekati četiri mjeseca od početka akademske godine. Isplata bi morala biti prije kraja kalendarske godine, smatra Petar Labrović iz Studentskog zbora u Zagrebu



 Novi Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju, koji su od ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara studenti u lipnju iskamčili višednevnim prosvjedom u šatoru pred zgradom njegovog ministarstva na Sveticama, upućen je u javnu raspravu koja traje do 15. rujna. Studenti su na novom pravilniku inzistirali zbog višemjesečnog kašnjenja s isplatom stipendija, koje su primili tek na kraju akademske godine.


Osim javnih upozorenja na neisplatu stipendija, odlučili su se i na drastičnije akcije, pa su dvije studentice početkom lipnja nekoliko dana provele u šatoru ispred zgrade MZOS-a tražeći od ministra Šustara dokument koji će zajamčiti pravodobnu isplatu stipendija u idućim godinama. U novom je pravilniku njihov zahtjev ispunjen tek djelomično, jer se definira da će stipendije biti isplaćene najkasnije u siječnju ili veljači. Budući da stipendije primaju na temelju lošijeg socijalnog položaja, studenti traže da im se stipendije isplate još ranije, na početku akademske godine.


– Prema novom pravilniku, studenti na isplatu stipendija moraju čekati puna četiri mjeseca od početka akademske godine. Za one koji su u potrebi to je predugo i smatramo da bi isplata morala biti prije kraja kalendarske godine, smatra Petar Labrović, predsjednik Studentskog zbora u Zagrebu. Osim toga, tražit će da stipendije za socijalne kategorije studenata uđu u proračun za razdoblje od tri do pet godina, kako bi se izbjegli problemi i neizvjesnost koji se ponavljaju iz godine u godinu. U državnom se proračunu, naime, svake godine nanovo definira ta stavka, a time se obrazlaže i odugovlačenje s isplatom socijalnih stipendija. Studentski će zbor od MZOS-a tražiti i snižavanje praga broja ECTS bodova potrebnih za prijavu na natječaj za stipendiranje. Sada je uvjet najmanje 45 ECTS bodova u prethodnoj akademskoj godini, no u Studentskom zboru spustili bi prag za još pet bodova.




– Na taj način pružili bi šansu dijelu studenata koji ne mogu dobiti stipendiju za izvrsnost, ali su u takvim socijalnim prilikama da im državna stipendija treba, da se i oni prijave i možda dobiju stipendiju. To MZOS-u ne bi stvorilo probleme, imali bi samo malo više posla, a količina stipendija ionako je limitirana na ukupno 5.000 studenata – kaže Labrović. Spomenuti je prag spušten na 40 ECTS bodova i za dobivanje smještaja u studentskom domu, pa studenti ne vide razlog da se tako nešto ne dogodi i u pogledu stipendija.