Skuplja 100 potpisa

Novi dvoboj nakon samo sedam mjeseci: Nenad Matić opet ide protiv Kreše Beljaka

Dražen Ciglenečki

Prošli put dobio 225 glasova – Nenad Matić  / NL arhiva

Prošli put dobio 225 glasova – Nenad Matić / NL arhiva

Ako skupi 100 potpisa, Matić će se u sedam mjeseci drugi put boriti s Beljakom. Na prošloj su skupštini u ožujku njih dvojica ušli u drugi  krug, a Beljak je pobijedio s 339 prema 225 glasova.



ZAGREB  Makar se Marijana Petir na izbornoj skupštini HSS-a neće moći  natjecati za mjesto šefice stranke, jer je suspendirana, Krešo Beljak će vjerojatno imati protukandidata. Bit će to Nenad Matić, ako uspije prikupiti 100 potpisa izaslanika HSS-ove skupštine. U tom će se slučaju Matić u sedam mjeseci drugi put boriti s Beljakom. Na prošloj su skupštini u ožujku njih dvojica ušli u drugi  krug, a Beljak je pobijedio s 339 prema 225 glasova.


Do Matićeve najave kandidature došlo je nakon što je odbio Beljakovu ponudu da bude kandidat za potpredsjednika HSS-a.


– Nisam to mogao prihvatiti. I 2002., kad je predsjednik bio Zlatko Tomčić, protivio sam se zatvorenoj listi, pa mi ni danas nije prihvatljiva. Praksa je  bila da predsjedništvo HSS-a podrži sve kandidate za sve dužnosti u stranci, pa je rijetko tko trebao skupljati potpise izaslanika. Na posljednjoj skupštini bili smo tri kandidata za predsjednika, Beljak, ja i Branko Hrg i sve nas je podržalo predsjedništvo. Ovaj put Beljak namjerava napraviti to da svi koji nisu na njegovoj listi moraju kandidature potkrijepiti potpisima. Ne mogu na to pristati – rekao nam je Matić. No, ovo nije jedini razlog njegove  kandidature.




– Odluka Glavnog odbora da HSS uđe u Narodnu koaliciju posljedica je izbora Beljaka za predsjednika. Ja sam je kao takvu prihvatio. Ali, ovo što se sada događa s HSS-om predstavlja mi problem. Nikad stranka i predsjednik nisu imali lošiji imidž u javnosti. Mediji nas ismijavaju, s nama se i sprdaju. Ako je predsjedništvo HSS-a odlučilo da će se naši zastupnici bezuvjetno potpisati Plenkoviću, onda Beljak nije tu odluku  smio drukčije tumačiti, da tih potpisa neće biti ako će Plenkoviću donijeti većinu od 76 i slično – kaže Matić.


Predsjednik HSS-a priznaje da ga je iznenadio Matićev potez. »Neću se  baviti analizama koju to on igru igra i tko stoji iza njega. Želim mu svu sreću i to je sve« – kratak je bio Beljak.