Preparat četvrte generacije

Novi Štagljarov lijek za karcinom pluća klinički će se testirati na Jordanovcu

Hina

Predstojnik Klinike Miroslav Samaržija ističe kako se radi o lijeku četvrte generacije tzv. ciljane terapije, koji djeluje na specifične mutacije gena kod određenih karcinoma pluća



ZAGREB U kliničko testiranje novog lijeka za karcinom pluća, koji je zajedno sa svojim timom izumio hrvatski znanstvenik Igor Štagljar, bit će uključeni i bolesnici iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac, a predstojnik Klinike Miroslav Samaržija ističe kako se radi o lijeku četvrte generacije tzv. ciljane terapije, koji djeluje na specifične mutacije gena kod određenih karcinoma pluća.


Samaržija očekuje da bi, nakon što se provede nužna zakonska regulativa za odobravanje kliničkih ispitivanja u Hrvatskoj, primjena novog lijeka kod specifične skupine bolesnika s rakom pluća mogla početi tijekom ove godine.


»Svaki tumor je ovisan o nekom od čimbenika rasta, pa su svi novi lijekovi za karcinom usmjereni na blokiranje faktora rasta, jer ako se zaustavi rast tumora tada imamo bolesnike koji boluju od kronične bolesti.




Svi ti lijekovi, koji su kod nas poznati kao pametni lijekovi, omogućuju ciljanu terapiju koja djeluje na specifične mutacije gena«, izjavio je Samaržija za Hinu.


Kako se i tumori mijenjaju i razvijaju svoje obrambene mehanizme na postojeće lijekove, tako se stalno traže novi lijekovi koji će premostiti tu otpornost tumora, dodao je.


»Mi i sada koristimo ciljanu terapiju, s kojom smo započeli prije 14 godina, pa danas neki oboljeli žive s karcinomom već 14 godina. Ovo je nova, četvrta generacija tih lijekova, jer su tumori postali rezistentni na lijekove prve i druge generacije«.


Svaki od novih lijekova treba proći klinička ispitivanja da bi se potvrdila njihova učinkovitost i vidjele nuspojave, no svaka od tih terapija cilja na određeni postotak tumora, pa je za pretpostaviti da će lijek biti djelotvoran za pet posto bolesnika, koji imaju specifične elemente građe tumora, kaže Samaržija.


Štagljar, koji živi i radi u Kanadi, izjavio je u utorak na HRT-u da je zajedno sa svojim timom stvorio novi lijek za karcinom pluća, na kojemu su radili zadnjih pet godina. Najavio je kako će lijek, u suradnji s Klinikom za plućne bolesti Jordanovac, biti klinički testiran i u Hrvatskoj.


»Stvaranje takvoga lijeka traje i do deset godina, ali taj je put u ovome slučaju skraćen zbog primjene nove MITH tehnologije, koju sam razvio prije dvije godine i s pomoću koje sada možemo proučavati petstotinjak različitih ljudskih bolesti. Ta je tehnologija svojevrsno svjetsko čudo, a osim za karcinom pluća, uskoro će moći biti primijenjena i za lijekove za karcinom gušterače, prostate i dojke«, izjavio je Štagljar u HRT-ovoj emisiji »U svom filmu«.


Stvaranje takvoga lijeka stoji od 600 milijuna do čak milijardu dolara, a tek svaki dvadeseti lijek koji prođe klinička istraživanja dođe na tržište. Međutim, ističe Štagljer, lijek koji je stvorio njegov tim više nema mogućnosti za pogrešku, dakle to je jedan uspjeli od dvadeset slučajeva.


Štagljar je redoviti profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Torontu i voditelj tamošnjeg Centra za istraživanje života.