Financijski dio istrage braće Mamić

Nove sumnje istražitelja: Modrićeve isplate završile u dolini Neretve za Bandićevu kampanju?

Danko Radaljac

Nakon poreznika i nogometnih djelatnika u istrazi oko sumnjivih transfera iz Dinama i posudbi, koje su Mamići de facto davali sami sebi, istražiteljima su postali zanimljivi i financijaši

ZAGREB Nakon poreznika i nogometnih djelatnika u istrazi oko sumnjivih transfera iz Dinama i posudbi, koje su Mamići de facto davali sami sebi, istražiteljima su postali zanimljivi i financijaši.  Naime, uočeno je kako su isplate Modriću, kao i uplate Mamića, bile iznad iznosa koji bi zahtijevali i službenu pažnju Ureda za spriječavanje pranja novca, a koji je postavljen na 105 tisuća kuna. Iznad tog iznosa bankar mora postaviti posebne upite osobama koje, bilo podižu, bilo ulažu novac na bankovni račun.Zbog toga je odmah, nakon što je afera otišla u javnost, pokrenuta provjera zašto sustav nije reagirao kako treba. Iako je službene informacije za sada nemoguće dobiti, čini se kako sam Ured nije napravio ništa krivo, već se radilo o tome da banka u kojoj su Modrić i Mamići s prijateljima i rodbinom – jednostavno nije prijavila sumnjive uloge i podizanja novca. Njihovi službenici stoga će ovih dana morati pojasniti zašto je to tako napravljeno, kao i snositi posljedice toga. Jasno, ispituje se imaju li i Mamići neki utjecaj na takve njihove odluke, što bi moglo dovesti do novih krimena u istražnim zahtjevima.

U međuvremenu se istraga vodi kroz dva kraka – prvi je financijaški, gdje se prate tijekovi novca, dok se u drugome pokušavati doznati neuobičajen odnos braće Mamića s nogometašima, kao i čudne transfere. Zanimljivo je kako su neke strane represivne institucije također zatražile podatke od Hrvatske, jer smatraju da postoji mogućnost da su se sporni transferi »pumpali« i zbog zarade osoba u tim državama. Za sada ne postoje dokazi koji to potvrđuju, doznajemo, ali se istraga i dalje nastavlja. Preko 20 transfera je pod lupom istražitelja, a osim Uskoka i PNUSKOK-a, njima se bavi i Porezna uprava. Istražitelji su od suda zatražili i blokadu imovine braće Mamić, kako bi onemogućili da uživaju u novcima i nekretninama za koje postoji sumnja da su pribavljeni na ilegalan način. Kako Novi list doznaje, Uskok će iskoristiti i kanale međunarodne suradnje te blokirati inozemne račune Mamića i njihove obitelji.


Financijski dio istrage pak baca sumnju da bi se u ovaj slučaj mogao uključiti i zagrebački gradonačelnik. Naime, dio Modrićevih isplata završio je u Hercegovini, a sada se ispituje je li moguće da se taj novac potom transferirao u dolinu Neretve, odakle se onda uplaćivao na račun predviđen za predizbornu kampanju Milana Bandića, čime se de facto oprao. Ovo dokazati je kompleksan posao, no pravosudnim krugovima jučer se širila informacija kako u dolini Neretve već imaju nekoliko svjedoka koji ih upućuju u ovom smjeru. Iako se radi o manjem djelu novca kojeg je Luka Modrić »distribuirao« preko Mamića, jasno je da bi baš ovaj dio mogao na kraju ispasti najzanimljiviji, zbog uključenosti kontroverznog zagrebačkog gradonačelnika.


Obrana Damira Vrbanovića jučer je potvrdila podnošenje žalbi na pritvor i samu istragu, a navodno bi i Mamićevi odvjetnici, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, tijekom današnjeg dana trebali podnijeti to.