Reprogram i obročna otplata

Novci polako stižu u državnu škrabicu: U tri i pol godine država naplatila oko 2 mlrd. kuna duga

Jagoda Marić

Ukupan dug poduzetnika obuhvaćen reprogramom iznosio je 5,2 milijarde kuna, a do 31. listopada naplaćeno je 1,7 milijarda kuna, dok je ukupan dug građana bio 1,57 milijarda kuna, a naplaćeno je 246,8 milijuna kuna



U trenutku kad je ponudila obročnu otplatu duga država je imala oko 50 milijarda kuna potraživanja, no s obzirom da je riječ o dugu od 1998. godine procijenjivalo se da je polovica već bila u zastari. Koliko je model reprograma duga uspio, pokazat će se na kraju kad rokovi za obročnu otplatu isteknu i kad se vidi koliko rješenja o reprogramu dužnici nisu ispoštovali.



    U 2013. godini Vlada je dala priliku i građanima, odnosno fizičkim osobama da dogovore otplatu svojih dugova državi kroz reprograma. Dug je na početku »akcije« imalo više od 600 tisuća građana i to u ukupnom iznosu od 12,8 milijarda kuna, od čega je čak 5,7 milijarda kuna otpadalo na kamatu koja se nakupila zbog toga što dugovi godinama nisu plaćani. Onima koji su bili spremni na jednokratnu otplatu duga država je nudila otpis kamata, a kroz reprogram koji je mogao trajati najviše 60 mjeseci obračunavala se kamata od 4,5 posto.     Građani očito nisu imali ni volje ni novca da na ovaj način riješe svoja dugovanja. Reprogram je zatražilo 24.577 građana koji su državi ukupno dugovali 1,57 milijarda kuna, što znači da je na taj način obuhvaćena jedna osmina njihovog ukupnog duga. Oni koju se odlučili na obročnu otplatu do 31.listopada, stoji u odgovoru porezne uprave, platili su 179,8 milijuna kuna svojih obveza, što je malo više od desetine ukupnog dugovanja koje su građani odlučili riješiti kroz reprograma.     Uz to 3.741 građanin odlučio se na jednokratnu otplatu duga, pa je na taj način naplaćeno još gotovo 67 milijuna kuna, ali je istovremeno država tim dužnicima otpisala 47,7 milijuna kuna kamata.