Kontra senzacionalizma

Novaljski ultimatum BBC-u: Ne prikazujte Zrće kao raskalašeno turističko odredište

Marinko Glavan

Na Zrću usporedno sa snimanjem BBC-jeva serijala traje Sonus festival, koji je i ove godine privukao velik broj ljubitelja elektroničke glazbe, a posebno Britanaca / Foto Arhiva NL

Na Zrću usporedno sa snimanjem BBC-jeva serijala traje Sonus festival, koji je i ove godine privukao velik broj ljubitelja elektroničke glazbe, a posebno Britanaca / Foto Arhiva NL

Ne želim da netko, pa makar to bio i BBC, radi jeftinog senzacionalizma prikazuje naš grad u negativnim tonovima – kaže novaljski gradonačelnik Ante Dabo, dodajući kako će tijekom današnjeg dana, prema dogovoru s producentima BBC-jeva serijala, pogledati prvu epizodu kako bi se uvjerio da je dogovor ispoštovan, te da nije riječ o reality showu tipa Big Brother



NOVALJA – Grad Novalja potpisao je s BBC-jem dokument kojim je slavna britanska televizijska kuća dala čvrsta jamstva kako Novalju na otoku Pagu neće prikazivati kao raskalašeno turističko odredište, u svom novom dokumentarnom serijalu The Brits Are Coming, koji se snima na Zrću i okolnim lokacijama, potvrdio je novaljski gradonačelnik Ante Dabo.


Dabo je prije nekoliko dana najavio kako će zabraniti snimanje serijala na javnim površinama, ako će se serijal bazirati na negativnim pojavama koje svake godine prate tisuće mladih partijanera u Novalji.


Naime, nakon kontroverznih informacija hoće li BBC snimati dokumentarac ili reality show u Novalji, gradonačelnik je izrazio bojazan da bi u potonjem slučaju Novalja mogla biti prikazana u nerealno negativnom kontekstu pa je stoga pozvao BBC-jevu ekipu da iznese svoje namjere, te potpiše jamstvo da se radi o dokumetarnom serijalu koji se neće baviti samo senzacionalističkim prikazivanjem negativnih pojava.


(Ne)realna slika




– Naprosto nisam želio da u svijet ide nerealna slika Novalje i Zrća kao mjesta isključivo povezanih s partyjima, drogom, alkoholom i razvratom, te nedoličnog ponašanja mladih turista u noćnim satima. Jasno je da takvih pojava dalje ima, ali smo u protekle četiri godine ozbiljno radili na njihovu suzbijanju, u čemu smo najvećim dijelom uspjeli. I baš zbog toga ne želim da netko, pa makar to bio i BBC, radi jeftinog senzacionalizma prikazuje naš grad u negativnim tonovima – kaže Dabo, dodajući kako će tijekom današnjeg dana, prema dogovoru s producentima BBC-jeva serijala, pogledati prvu epizodu kako bi se uvjerio da je dogovor ispoštovan, te da nije riječ o reality showu tipa Big Brother.


– I sada sam spreman uskratiti im dopuštenje za snimanje na javnim površinama ako se ne drže dogovora, kao i podići odgovarajuću tužbu. No, po svemu viđenom i dogovorenom, uvjeren sam kako za tim neće biti potrebe. Naprotiv, smatram da bi ovo mogla biti odlična promidžba Novalje kao destinacije na britanskom tržištu, iako već imamo velik broj gostiju iz te zemlje koji redovito dolaze u Novalju, posebno za vrijeme pojedinih festivala na Zrću, poput Hideouta – kaže Dabo.


Serijal, čija prva epizoda je na BBC Three kanalu prikazana sinoć, prati nekoliko mladih Britanaca, DJ-a u usponu, mladu djevojku koja prvi put ljetuje u inozemstvu, bivšeg vojnika i druge, no prema informacijama iz tamošnjih medija, ipak je riječ o reality show formatu, kojim BBC nastoji konkurirati sličnim ljetnim sadržajima drugih tv kuća, kao i približiti se mlađoj publici.


Zasad bez detalja


Pokušali smo stupiti u kontakt s novaljskom ekipom BBC-a, no njihov šef Billy Lucas nije htio iznositi nikakve informacije.


Do kraja snimanja serijala nitko od ekipe, kao ni od protagonista, neće razgovarati s novinarima. »Ne možemo otkrivati nikakve detalje«, odlučan je bio Lucas.


U britanskim medijima serijal je uglavnom najavljivan kao pokušaj BBC-ja da napravi miks mora, sunca i mladosti, i time parira sličnim programima konkurencije, a kao posebnost se ističe to što producenti nisu odabrane protagoniste odlučili zatvoriti u kuću ili na izolirani otok, kao što je čest slučaj kod reality showa, već ih prate u njihovim avanturama u Novalji, na Zrću, ali i puno šire, pa je već najavljeno snimanje jedne epizode na Plitvičkim jezerima.


U Gradu Novalji suživot domicilnog stanovništva i mladih partijanera željnih dobre zabave možda uvijek ne funkcionira na željenoj razini, ali u svakom slučaju vidljiv je osjetan napredak u zadnjih nekoliko godina, otkad je gradska vlast pokrenula niz akcija kojima se nastoji suzbiti razulareno ponašanje dijela gostiju. Doduše, ne uspijeva uvijek, pa je tako ovoga ljeta i sam Dabo goste iz Engleske nazvao barbarima tijekom Hideout festivala, no sve ipak uglavnom završava bez većih ekscesa.


Do kraja snimanja serijala nitko od ekipe, kao ni od protagonista, neće razgovarati s novinarima / Foto NL arhiva


Do kraja snimanja serijala nitko od ekipe, kao ni od protagonista, neće razgovarati s novinarima / Foto NL arhiva



Ante Dabo ne želi da u svijet ide nerealna slika Novalje i Zrća kao mjesta isključivo povezanih s partyjima, drogom, alkoholom i razvratom  / Foto NL arhiva


Ante Dabo ne želi da u svijet ide nerealna slika Novalje i Zrća kao mjesta isključivo povezanih s partyjima, drogom, alkoholom i razvratom / Foto NL arhiva