Slučaj Dalić

Novaković: Upravni sud nije odlučivao jesam li u sukobu interesa

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Potpuno su tendenciozna takva tumačenja odluke. Sud uopće nije odlučivao o tome jesam li ja u sukobu interesa niti je nadležan odlučivati o tome«, rekla je Novaković novinarima komentirajući to što je Upravni sud po tužbi bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić poništio rješenje Povjerenstva da je Dalić prekršila načelo obnašanja dužnosti



ZAGREB Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izjavila je u četvrtak da Upravni sud, koji je poništio rješenje Povjerenstva da je bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić prekršila načelo obnašanja dužnosti, nije odlučivao je li ona u sukobu interesa niti je nadležan o tome odlučivati.


»Potpuno su tendenciozna takva tumačenja odluke. Sud uopće nije odlučivao o tome jesam li ja u sukobu interesa niti je nadležan odlučivati o tome«, rekla je Novaković novinarima komentirajući to što je Upravni sud po tužbi bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić poništio rješenje Povjerenstva da je Dalić prekršila načelo obnašanja dužnosti.


Nisam bila u sukobu interesa


Dalić je navodno u tužbi navela da se Novaković kao predsjednica Povjerenstva trebali izuzeti iz odlučivanja jer je na to mjesto došla kao bivša zaposlenica HUP-a, čiji je jedan od najvećih financijera bio Agrokor, odnosno Ivica Todorić.




Novaković je rekla da je prošlog tjedna objavljena presuda u predmetu Martine Dalić, ali je još nisu fizički primili stoga ne znaju objašnjenje presude.


»Sutkinja je rekla da je došlo do formalne povrede u kontekstu da Povjerenstvo nije shvatilo očitovanje Martine Dalić kao formalni zahtjev za moje izuzeće pa Povjerenstvo o tome nije niti odlučivalo«, kazala je.


Odbacila je tumačenja da je u slučaj Dalić bila u sukobu interesa, te je podsjetila da se na sjednici Povjerenstva kratko osvrnula na to. Na toj sjednici bila je nazočna i Dalić, koja se tada o tome nije očitovala niti je inzistirala na njezinom izuzeću.


Upitana može li sada biti obnove postupka rekla je kako to ovisi o odluci nadležnog tijela – ići će se ispočetka ako se zaključi da se ona trebala izuzeti. Podsjetila je kako se već ranije izuzela u predmetu vezanom uz njezina bivšeg šefa Đuru Popijača.


»O mom izuzeću ne može odlučivati ni ovo tijelo niti ja. Povjerenstvo o izuzeću uopće nije odlučivalo zato što je smatralo da očitovanje Martine Dalić, koje ima 20 strana i koje sadrži dio o mojoj navodnoj potrebi da se izuzmem, nije formalni zahtjev za izuzećem«, istaknula je.


Na pitanje otkud Branku Bačiću (HDZ) informacije vezane uz presudu Upravnog suda rekla je kako ne zna otkuda mu ta informacija ponovivši kako je ta presuda prošli tjedan bila usmeno izrečena na ročištu.


Neka javnost presudi o političkom pritisku


Upitana osjeća li politički pritisak HDZ-a ili neke druge političke stranke Novaković je odgovorila: »Neka to javnost presudi«.


Potvrdila je da je Povjerenstvo podnijelo žalbu na odluku zagrebačkog Upravnog suda, koji je poništio odluku da je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić prekršio načela djelovanja dužnosnika, odnosno da nije čuvao vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene mu dužnosti.


»Da, podnijeli smo žalbu, radi se o nepravomoćnoj presudi koja je suprotna svim dosadašnjim presudama«, istaknula je.


Upitana o slučaju ministra državne imovine Gorana Marića, koji je kuću u zagrebačkim Remetama izostavio iz svih dosadašnjih imovinskih kartica, Novaković je rekla da je cjelokupna imovinska kartica Marića u postupku redovne provjere.


Kada to bude završeno, pojasnila je, ako ima nekih nelogičnosti i nedostataka Povjerenstvo će Mariću dostaviti zaključak na koji se može očitovati u roku dva tjedna. Nakon toga će Povjerenstvo odlučiti hoće li protiv njega pokrenuti postupak, kaže Novaković.