Deponiji

Novac za CGO-ove više nego udvostručen: Ministar Dobrović uoči lokalnih izbora pokleknuo pred županijama?

Bojana Mrvoš Pavić

Za svaki centar, pa tako i za Marišćinu, radit će se studija izvodljivosti / arhiva NL

Za svaki centar, pa tako i za Marišćinu, radit će se studija izvodljivosti / arhiva NL

Kako se može vidjeti u javnoj raspravi, nitko iz budućih i postojećih CGO-ova nema nikakvih primjedbi na novi Dobrovićev plan, što znači da su s njim potpuno suglasni. U Ministarstvu kažu da je novac predviđen u nacrtu plana samo indikativne prirode i podložan je promjenama



Nije točno da se centrima za gospodarenje otpadom, kao što su dosad izgrađeni Marišćina i Kaštijun, ponovno daje na važnosti – odgovara Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića na upit zbog čega novi Plan gospodarenja otpadom do 2022. godine, koji je još sutra u javnoj raspravi, predviđa da više od polovice sredstava namijenjenih otpadu bude potrošeno na CGO-ove. Upozorila je na to Dobrovićeva bivša pomoćnica Lidija Runko Luttenberger, napominjući kako je novi plan suprotan prvotno planiranom, iz lipnja, na kojem je i ona radila s Dobrovićem, a koji je predviđao da se kapaciteti postojećih i budućih centara smanje za čak 75 posto te prednost da sortirnicama otpada, reciklažnim pogonima, kompostanama, centrima za ponovnu uporabu otpada i slično.



Dok Europa grabi dalje, Hrvatska se sve više udaljava od njenih ciljeva – kaže za naš list Runko Luttenberger. U javnoj je raspravi, kaže, na to morala upozoriti kao stručnjak, ali i kao građanin. Na pitanje mijenja li ministar Dobrović plan pod pritiskom politike i CGO-ova, odgovara kako se i argumentiranim razgovorima »s politikom« mogu postići dogovori. Na pitanje zbog čega je na vlastiti zahtjev razrješena dužnosti pomoćnice, odgovara kako se željela vratiti fakultetskom poslu.



Potpuni zaokret




U novom Dobrovićevom planu smanjenje kapaciteta CGO-ova, u koje otpad dolazi nesortiran, tamo se prerađuje te pretvara u gorivo namijenjeno cementarama, uopće se ne spominje, već se kaže kako će biti rađene nove studije za svaki od njih još 11, dok su sredstva namijenjena malim pogonima za recikliranje, ponovnu uporabu i ostalo značajno smanjena. S druge strane, CGO-ovima u županijama namjerava se dati 2,5 umjesto prvotno najavljenih 1,1 milijardi kuna, čime je ministar Dobrović napravio potpuni zaokret u onome što je dosad zagovarao.


Kako se neslužbeno može čuti, ministar Slaven Dobrović je pokleknuo pred skorim lokalnim izborima, budući da županije i lokalni čelnici žele graditi CGO-ove iako se, kako tvrdi i Runko Luttenberger, u takvom sustavu nipošto ne mogu ispuniti zadani EU ciljevi da recikliramo 50 posto otpada. U CGO-ove, naime, dolazi miješani komunalni otpad i moguće je izdvojiti tek nešto metala, dok ostalo ide u proces, iz kojeg nastaje gorivo namijenjeno cementarama. Štoviše, plastika je nužno potrebna u tom otpadu da bi se gorivo proizvelo, pa se postavlja pitanje čemu će uopće služiti odvojeno prikupljanje otpada građana, i ulaganja u taj sustav, ako će otpad završavati u CGO-ovima. Osim toga, gorivo se neće prodavati na tržištu nego će CGO-ovi cementarama, zasad samo jednoj u Hrvatskoj, čak i plaćati da ga uzimaju. »Riječ je o lošem gorivu koje nitko ne želi, i nemoguće ga je prodati«, može se čuti od upućenih, dok u CGO-ovima napominju kako se tržište za to gorivo vani može pronaći, te je potpuni apsurd da ga se daje cementarama uz plaćanje.


»Sve po starom«


Iz Dobrovićevog ministarstva poručuju da je novi Plan isti kao i onaj iz lipnja. I dalje, dodaju, naglasak se stavlja na sprječavanje nastanka otpada, ponovnu uporabu, recikliranje i kompostiranje. Na pitanje zašto se CGO-ovima onda daje toliki novac, odgovaraju kako su brojke u nacrtu Plana samo – indikativne prirode i podložne promjenama. »Iako je poželjno da već sam Plan da što preciznije procjene sredstava, konačni će iznosi biti potvrđeni tek dimenzioniranjem cjelokupnog sustava«, poručuju, dodajući kako će se za svaki centar raditi studija izvodljivosti kojom će se dokazati kapaciteti i odabrati tehnologija.


Kako se može vidjeti u javnoj raspravi, nitko iz budućih i postojećih CGO-ova nema nikakvih primjedbi na novi Dobrovićev plan, što znači da su s njim potpuno suglasni. Na pitanje kako komentiraju brojne primjedbe bivše pomoćnice ministra, kod Dobrovića odgovaraju kako su »svi dobrodošli dati svoje komentare i primjedbe jer je cilj dobiti što kvalitetniji Plan gospodarenja otpadom«.