Prvi dan škole

Nova školska godina počinje danas, a riječki školarci prvi u Hrvatskoj dobivaju i – građanski odgoj

Ingrid Šestan Kučić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Novouređene i nadograđene školske zgrade nisu jedino što će dočekati školarce, jer kada su riječki osnovci u pitanju njima se od ove školske godine nudi pohađanje Građanskog odgoja i obrazovanja. Predmet će se provoditi jednom tjedno u višim razredima osnovne škole, a uvest će se postupno, na način da se ove školske godine uvede petim razredima s planiranim nastavkom provođenja do kraja osnovnoškolskog obrazovanja.



RIJEKA – Put jedne od 60 primorsko-goranskih osnovnih i 31 srednjih škola danas će krenuti tridesetak tisuća učenika, jer počinje nova školska godina. S najviše uzbuđenja početak školskih obaveza sigurno čeka oko 2.700 prvašića, koliko ih se prijavilo za upis u osnovne škole, a točan broj učenika u prvim razredima znat će se tek nakon početka nastave. Najveći broj učenika danas će sjesti u osnovnoškolske klupe, njih 20 tisuća, a zajedno s učenicima u školske će klupe sjesti i pomoćnici u nastavi kojih je ukupno 99 u primorsko-goranskim osnovnim školama. Njihov će se rad financirati s četiri milijuna kuna Europskog socijalnog fonda koje su kroz svoje projekte dobili Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.


Kapitalni zahvat u Kastvu


Primorsko-goranska osnovnoškolska mreža od danas je bogatija za još jednu novu osnovnoškolsku ustanovu, a riječ je o područnoj školi Malinska koja je izdvajanjem iz velike osnovne škole Frana Krste Frankopana Krk stekla sve uvjete za samostalan odgojno-obrazovni rad.


Ono što će još obilježiti današnji početak nastave useljenje je u proširene školske prostore, a najveći kapitalni zahvat dovršetak je nadogradnje OŠ Milana Brozovića u Kastvu  čime su se postojeći prostorni kapaciteti škole proširili za 5 novih učionica i 4 kabineta  i time djelomično riješili problem kontinuiranog porasta broja učenika na području Kastavštine.




Tu su investiciju zajednički financirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Primorsko-goranska županija u iznosu od 7,5 milijuna kuna, a kastavski osnovci nisu jedini koje će dočekati nove učionice, jer završeni su i radovi na unutarnjem uređenju OŠ Andrije Mohorovičića iz Matulja u ukupnoj vrijednosti od 1,8 milijuna kuna, što će učenicima viših razreda omogućiti prelazak u jednosmjenski rad.


Tijekom ovog ljeta radilo se i na drugim školskim objektima pa je tako Primorsko-goranska županija uz velike kapitalne projekte u srpnju i kolovozu izvodila radove, različite popravke i manje rekonstrukcije na 27 osnovnih, 24 srednje škole i 6 učeničkih domova, dok je Grad Rijeka izvodio radove na devet školskih objekata, a najveći investicijski zahvati su radovi na energetskoj obnovi osnovnih škola Nikole Tesle, Frana Frankovića i Kantrida te uređenje sportske dvorane OŠ Srdoči.


e-Dnevnici


Međutim, novouređene i nadograđene školske zgrade nisu jedino što će dočekati školarce, jer kada su riječki osnovci u pitanju njima se od ove školske godine nudi pohađanje Građanskog odgoja i obrazovanja. Predmet će se provoditi jednom tjedno u višim razredima osnovne škole, a uvest će se postupno, na način da se ove školske godine uvede petim razredima s planiranim nastavkom provođenja do kraja osnovnoškolskog obrazovanja.


Rijeka je time prva u Hrvatskoj preuzela inicijativu i svojim učenicima omogućila stjecanje znanja iz Građanskog odgoja i obrazovanja koji će se provoditi kao izvannastavna aktivnost, a  izrađen je i priručnik koji je ujedno i prvi takav priručnik za učenike u Hrvatskoj. Građanski odgoj i obrazovanje uvode se u pete razrede šest škola, a riječ je o OŠ Nikole Tesle, OŠ Podmurvice, OŠ Vežica, OŠ Trsat, OŠ Dolac i OŠ San Nicolo.



Danas započeta školska godina završit će 14. lipnja iduće godine, a bit će ustrojena u dva obrazovna razdoblja. Prvo će polugodište završiti 23. prosinca, a prema kalendaru rada škola Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zimski praznici završavaju 11. siječnja. Međutim, kako je riječ o datumu koji pada usred tjedna, odnosno prema planu Ministarstva učenici bi se u školske klupe trebali vratiti u četvrtak. Primorsko-goranska županija u dogovoru s drugim osnivačima škola, odnosno s gradovima Rijekom, Opatijom i Crikvenicom, zatražila je odgodu početka drugog polugodišta. Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edite Stilin na taj će način školarci dobiti priliku odlaska na skijanje, a drugo će polugodište započeti 16. siječnja. Poput ostalih hrvatskih školaraca proljetni odmor primorsko-goranski će učenici imati do 13. do 21. travnja, a za maturante nastavna će godina završiti 19. svibnja.



Kao i svake školske godine i ove će se povećati broj škola koje uvode e-Dnevnike, a za najmlađe učenike pak, kao i prijašnjih godina, sve će riječke osnovne škole imati organizirane programe cjelodnevne nastave ili produženog boravka. Najveći broj škola, njih 19, provodi program produženog boravka, dok svega četiri škole provode isključivo program cjelodnevne nastave, a radi se o školama Kantrida, Kozala, Nikole Tesle i Pehlin, dok škole Vladimira Gortana i Gelsi provode oba programa.


Što se pak smjenskog rada u riječkim osnovnim školama tiče u jednoj smjeni u potpunosti radi ukupno 19 škola, a u potpunosti u dvije smjene rade samo OŠ Pehlin i Frana Frankovića, dok pet škola radi djelomično u dvije smjene, a riječ je o školama Eugena Kumičića, Gornja Vežica, Kantrida, Turnić i Zamet.