Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
13. prosinca 2019.
Podsjetili na zanemarivanu činjenicu

Nova ljevica predlaže da obilježavanje mirne reintegracije postane središnji događaj obilježavanja završetka Domovinskog rata

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 15. siječanj 2018. u 19:14 2018-01-15T19:14:11+01:00

»Činjenica da je hrvatsko društvo gotovo zaboravilo na tu važnu obljetnicu govori o tome da su političkim elitama vrijednosti rata važnije od vrijednosti mira«, kaže se u priopćenju i ocjenjuje da o tome svjedoči i obrazovni sustav koji se ne reformira u smjeru učenja o promicanju nenasilja, tolerancije i poštovanja različitosti

ZAGREB Nova ljevica izrazila je priopćenjem u ponedjeljak poštovanje svima koji su predano radili na procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja koji je završio prije 20 godina te se zauzela da obilježavanje mirne reintegracije postane središnji događaj obilježavanja završetka Domovinskog rata.

»Činjenica da je hrvatsko društvo gotovo zaboravilo na tu važnu obljetnicu govori o tome da su političkim elitama vrijednosti rata važnije od vrijednosti mira«, kaže se u priopćenju i ocjenjuje da o tome svjedoči i obrazovni sustav koji se ne reformira u smjeru učenja o promicanju nenasilja, tolerancije i poštovanja različitosti.

»Velika većina političkih stranka nije ni danas naučila da je jamstvo održivom miru ponajprije snažna demokratska kultura, poštovanje ljudskih prava i dostojanstven život svih građana i građanki, a ne naoružavanje«, kaže se u priopćenju i dodaje da će hrvatska Vlada u 2018. godini najviše novca iz proračuna za kapitalne projekte usmjeriti u sektor obrane, a posve zanemariti zabrinjavajuće brojke koje govore da više od četvrtine ljudi živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, a mlade generacije napuštaju zemlju.

Prije dvadeset godina Republika Hrvatska je mirovnim procesom mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja u svoj ustavno-pravni poredak vratila okupirani teritorij, podsjeća Nova ljevica i tvrdi da su državne institucije tu važnu činjenicu godinama zanemarivale ili je tek simbolično i nesustavno obilježavale.

Nova ljevica u priopćenju izražava poštovanje svim građanima i građankama te tadašnjim dužnosnicima, policijskim snagama i organizacijama civilnoga društva koji su predano radili na procesu mirne reintegracije – procesu koji je pokazao da se kroz razgovor i dogovor može mirnim putem vratiti i okupirani teritorij jer je svaka prilika za mir važnija od ijednog razloga za sukob i rat.

Ta se politička stranka zauzima da »obilježavanje mirne reintegracije postane središnji događaj obilježavanja završetka rata«. »Obilježavanje toga događaja uključuje, a ne isključuje i može biti dobar primjer kako o sukobima i ratu treba govoriti. I zajednički djelovati na osiguravanju održivog mira«, zaključuje u priopćenju Nova ljevica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.