Revidiranje liste lijekova

Nova lista HZZO-a: Pacijenti će plaćati čak 111 lijekova koji su dosad bili besplatni

Hina

Riječ je o nekim od lijekova za liječenje probavnog sustava (inhibitori protonske pumpe) i kardiovaskularnog sustava (antihipertenzivi, ß-blokatori, blokatori kalcijevih kanala, hipolipemici), te dermaticima (za kožne bolesti), pripravcima za liječenje mokraćnog sustava, lijekovima za bolesti štitnjače, sustavnim antiinfektivima, antiastmaticima, sustavnim antihistaminicima (za alergije) i oftalmicima (za oči)



ZAGREB – S osnovne na dopunsku listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) prebačeno je 111 lijekova, što znači da će pacijenti za njih ubuduće trebati plaćati doplatu, dok je s dopunske liste na osnovnu prebačeno 14 lijekova, a cijene su snižene za 939 lijekova, doznaje se u HZZO-u.


Nove liste lijekova HZZO-a (osnovna i dopunska ) u primjeni su od utorka, 31. ožujka, nakon što je Upravno vijeće HZZO-a donijelo o tome odluku početkom ožujka.


Za 111 pakiranja lijekova, koliko ih je premješteno na dopunsku listu, u HZZO-u kažu da je riječ o lijekovima za koje na osnovnoj listi postoje generičke i kliničke paralele, istog sastava i istog djelovanja, koji su i dalje besplatni za osiguranike.




Riječ je o nekim od lijekova za liječenje probavnog sustava (inhibitori protonske pumpe) i kardiovaskularnog sustava (antihipertenzivi, ß-blokatori, blokatori kalcijevih kanala, hipolipemici), te dermaticima (za kožne bolesti), pripravcima za liječenje mokraćnog sustava, lijekovima za bolesti štitnjače, sustavnim antiinfektivima, antiastmaticima, sustavnim antihistaminicima (za alergije) i oftalmicima (za oči).


Liste lijekova izmijenjene su nakon javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena. Naime, Pravilnikom o mjerilima i načinu za određivanje cijena lijekova na veliko propisano je prebacivanje na dopunsku listu za lijekove kojim ponuđač ne uskladi cijenu s ponuđenom na javnom nadmetanju.


Javnim nadmetanjem ujedno su snižene cijene za 754 pakiranja lijekova s osnovne liste, te za 185 pakiranja s dopunske liste.


Isto tako, s dopunske liste lijekova 14 pakiranja lijekova prešlo je na osnovnu listu, što znači da osiguranici više neće plaćati doplatu za neke od lijekova namijenjenih probavnom sustavu, liječenju srčanih bolesti, bolesti kostiju i dišnih puteva.


Bez doplate pacijenti ubuduće mogu dobiti lijekove za liječenje kardiovaskularnog sustava – antihipertenzive, ß-blokatore i blokatore kalcijevih kanala.


Na osnovnu listu prebačeni su Moxaviv (Saltus Pharma), Moksonidin (Belupo), Pinox (Farmavita), Cadil (Pliva), Trimepect (PharmaSwiss) i Trimetazidin (PharmaS).


Bez doplate, uz recept, dostupna je i Krkina Oronazol krema za liječenje gljivičnih infekcija, Plivin antihistaminik Deslordis, Rocheova Bonviva za bolesti kostiju, te Farmalov Apazol za liječenje probavnog sustava.


Na osnovnoj su listi sada i utkani i elestični zavoji i komprese, Pfizerov lijek BeneFIX u četiri oblika za kućno liječenje hemofilije, Baxterove emulzije za infuziju Olimel i Periolimel, te antibiotski sirup fenoksimetilpenicilin, pod nezaštićenim imenom.


Sve uštede ostvarene javnim nadmetanjem koristit će se za dodavanje novih lijekova na listu i povećanje prava pacijenata, ističu u HZZO-u.