Poziv na obnovu dijaloga

Nova kritika Vijeća Europe: Pozivaju Vladu da zaštiti ugroženi pluralizam

Boris Pavelić

Hrvatska treba i proširiti kapacitete u prihvatnom centru za migrante u Ježevu  / NL arhiva

Hrvatska treba i proširiti kapacitete u prihvatnom centru za migrante u Ježevu / NL arhiva

Nils  Muižnieks je zabrinut izvještajima o rastu etničke netolerancije, govora mržnje i ostalih oblika zločina iz mržnje



ZAGREB  U Hrvatskoj su ugroženi pluralizam i društvena kohezija, priopćio je jučer povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Nils Muižnieks, pozivajući vlasti da »obnove dijalog« kako bi »zaštitili pluralizam i izbjegli daljnje podjele u društvu«.


»Političari moraju poslati jedinstvenu poruku protiv nasilja, diskriminacije i netoleranacije, naročito u odnosu na manjine i novinare«, stoji u povjerenikovu priopćenju. Ono je objavljeno nakon što je Muižnieks pet dana u Hrvatskoj razgovarao s brojnim sugovornicima, istražujući stanje ljudskih prava u zemlji.


Priopćenje povjerenika Vijeća Europe uvelike podsjeća na izvještaje te organizacije od prije dvadeset godina, kada je Hrvatska, zbog pritisaka Tuđmanove vlade na medije i opoziciju u Zagrebu, polovinom devedesetih dvije godine čekala na primitak u Vijeće Europe, da potom postane prva zemlja kojoj je, zbog istih razloga, primitak u VE odgođen za nekoliko mjeseci.




Jer, Muižnieks kaže kako je »vrlo zabrinut izvještajima o rastu etničke netolerancije, govora mržnje i ostalih formi zločina iz mržnje protiv nacionalnih manjina, naročito Srba, Židova i Roma«. Muižnieks priznaje kako hrvatski zakoni za zaštitu nacionalnih manjina »mogu služiti kao model«, ali naglašava kako »nedavna pogoršanja, uključujući 11-postotno smanjenje novca za nacionalne manjine, trebaju biti promijenjena«.


Povjerenik ističe »ozbiljnu zabrinutost« »neprimjerenim odgovorom vlasti« na fizičke napade, prijetnje smrću i uznemiravanje novinara. »Nekažnjivost zločina protiv novinara mora se ukinuti i moraju se primijeniti kazne«. Muižnieks upozorava i na »grube promjene« na HRT-u i ukidanje Vijeća za elektroničke medije, podsjećajući kako je »pluralizam javnog servisa i neovisnost regulatora ključan element medijskog pluralizma i slobode«.


Povjerenik je pozvao vladu da što prije riješi status oko tri tisuće Roma koji žive u nereguliranom statusu, jer nemaju državljanstvo. Poziva također da vlada »razvije cjelovite i dugoročne politike integracije migranata« te da uvaži primjedbe građanskih aktivista kako valja dekriminalizirati osobnu pomoć građana migrantima. Potiče vlasti i da prošire kapacitete u prihvatnom centru za migrante u Ježevu te da migrantima prestanu naplaćivati troškove smještaja i deportacije.