Odabir vodstva

Nova faza natječaja za urednike HRT-a: Kreativci se izjašnjavaju o najprestižnijim funkcijama

Siniša Pavić

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Kandidati za Glavnog urednika programa HTV1, HTV2, HTV3, HTV4 i Međunarodnog programskog kanala su: Bruno Kovačević, Ranka Horvat, Tomislav Štengl i Igor Duić.



ZAGREB Drugi pokušaj vodstva HRT-a da nakon skoro deset mjeseci privede kraju dvaput raspisan natječaj za glavne urednike i urednike radijskih i televizijskih programa na mandat od pet godina, ušao je ovaj petak u drugu, novu, višu fazu.


U petak je, naime, započelo, a u ponedjeljak će završiti, izjašnjavanje kreativnog osoblja o predloženim kandidatima. Mišljenje zaposlenika nije obvezujuće za vrhušku koja će na koncu nove urednika imenovati, ali je, ako ništa drugo, zgodan pokazatelj koliko se čelništvo i zaposlenici (ne)nalaze na istoj valnoj duljini.


Kako se neslužbeno doznaje, u ovoj fazi kreativci se izjašnjavaju o najprestižnijim funkcijama. Kandidati za Glavnog urednika programa HTV1, HTV2, HTV3, HTV4 i Međunarodnog programskog kanala su: Bruno Kovačević, Ranka Horvat, Tomislav Štengl i Igor Duić.




Ova je funckcija po novozamišljenom ustroju HRT-a možda, što se programa tiče, najmoćnija, onaj koji tu zasjedne kreira i brine o cijelokupnom programu. S obzirom da je prije nekoliko dana pred Programskim vijećem HRT-a predstavio generičku višegodišnju programsku shemu, logičnim se čini da je favorit aktualni prvi čovjek HTV1 Bruno Kovačević.


No, Prisavljem kola infrmacija da čelnici kuće, nenadano i iznenada, tragaju za drugim rješenjima. Na čiji će stranu zaposlenici, a onda i koga će Glavnom ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću na imenovanje predložiti ravnatelj programa HRT-a, odnosno budući direktor programa HRT-a Renato Kunić, ostaje vidjeti.


Dvije su kandidatkinje za Glavnog urednika programa Hrvatskog radija, aktualna v.d. Eliana Čandrlić Glibota i Mirjana Grahovac. Najviše je kandidata za Glavnog urednika portala i nelinearnih medijskih usluga. Tomislav Cerovec ima želju ostati tu gdje se skućio kao v.d. vjerujući da će tu i ostati. No, kreševo garantiraju kandidature Ivane Lukačić Krajina, Igor Duića, Ivane Vilović i Andreje Arežina Grgičević, baš kao i koloarska priča da Cerovcu akcije više ne stoje tako dobro.  


U ovoj rundi nama izješnjavanja o kandidatima za urednika sva četiri televizijska programa HRT-a, kao i međunarodnoga televizijskoga programa te za radna mjesta urednika u tri programa Hrvatskoga radija, međunarodnoga radijskog programa te za urednika Informativnoga medijskog servisa Hrvatske televizije (IMS – HTV) i urednika Informativnoga medijskog servisa Hrvatskoga radija (IMS – HR).


 No, već sada se spominju razne opcije, od one da IMS-a HTV-a ostaje Katerina Periša Čakurin, do one da nitko osim Nevenke Dujmović ne žali na čelo Trećeg programa HR-a.


Vrijedi notirati kako je izjašnjavnje zakazano u dane od vikenda. Sugerira to da bi izlaznost mogla biti mizerna. Uostalom, natječaj je ovo koji praktički traje od rujna prošle godine kada je u prvi put raspisan, da bi nakon višemjesečne agonije bio poništen, pa opet raspisan.


Kakva god, međutim, izlaznost bila, izjašnjavanje i opet daje mogućnost Glavnom ravnatelju HRT-a i direktoru programa da u brojkama svake vrste  nađu dobrog razloga i oprvdanja da neke svoje ideje doguraju ‘silom’ do samog kraja, bilo da je zato ‘jer su zapsolenici tako htjeli’, bilo da je zato ‘jer je odaziv bio mali’. Obvezujuće, u ovom slučaju, za njih nije ništa.