Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Sve po zakonu

Nova afera dobrog ministra: Kako je sin Gorana Marića došao do stana vrijednog 2,5 milijuna kuna?

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 1. srpanj 2019. u 10:44 2019-07-01T10:44:00+02:00

Sin ministra Gorana Marića, Ante Marić, nedavno je uselio u novoizgrađeni stan u Veslačkoj ulici u Zagrebu. Stan od 136 kvadrata vrijedan je približno 2,5 milijuna kuna, otkrio je Index.

No, način na koji je došao do tog stana otvara niz pitanja, na koje svi uključeni, od ministra, preko njegove bivše obiteljske tvrtke Scientia, do franjevaca iz Splita, ne žele odgovarati. Jedini koji su ponudili odgovor su direktor Šted Investa Damir Poljak te poduzetnik Zvonko Šarić, koji za Index kratko kažu da je sve po zakonu.

Marićev sin stanuje u stanu kojem je, prema podacima iz zemljišnika, vlasnik tvrtka Veslačka nekretnine. Riječ je o tvrtki kćeri Šted Investa, tvrtke u kojoj je ministar Marić bio direktor od 2005. do 2008., kada se povukao jer je 2008. godine ušao u sabor kao zastupnik HDZ-a. No, čini se da je i dalje ostao s njima u poslovnim odnosima.

Kupili stan, pa poklonili tvrtku

Kakve veze ima ta tvrtka s gore spomenutom obiteljskom tvrtkom Scientia? Sve je počelo 2011. godine.

Mala tvrtka Marićeve supruge kupila stan u centru Zagreba vrijedan najmanje milijun kuna, a onda ga je - poklonila.

Obitelj Marić imala je tvrtku Scientia koja je bila specijalizirana za stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti. Ta mala tvrtka, kojom je upravljala Marićeva supruga Marijana, a koja je 2011. godine imala svega 50 tisuća kuna prihoda i gubitak od 84 tisuće kuna, kupila je stan u centru Zagreba u Zvonimirovoj 62, od 101 kvadrat za iznos od 930 tisuća kuna.

Već 2013. godine tvrtku Scientia, a s njom i stan u Zvonimirovoj ulici, preuzeo je Marićev prijatelj, poduzetnik Zvonko Šarić. Iako je Scientia imala stan vrijedan najmanje milijun kuna i 867 tisuća kuna na računu, Marićevi su predali tvrtku Šariću bez naknade. Odnosno, poklonili su ju.

Šarić nije dugo čekao, pa je četiri mjeseca nakon što je na poklon dobio tvrtku Scientiju, prodao njezin stan u Zvonimirovoj i to upravo Šted Investu, bivšoj Marićevoj tvrtki i to za točno milijun kuna. Nakon toga, 1,7 milijuna kuna (milijun kuna od prodaje stana i novca na računu Scientije iz Marićeva vremena) nestaje iz tvrtke Scientia u vidu pozajmice nepoznatoj osobi.

Za što je iskorišten novac?

Šarić ne želi govoriti, ali Scientia je praktički prestala poslovati nakon prodaje stana Šted Investu 2014. godine. Je li taj novac na kraju iskorišten za stan u Veslačkoj ulici, a kako bi u njega uselili Marići? O tome nitko ne želi govoriti.

Potpisnici kupoprodajnog ugovora za stan u Zvonimirovoj su Marićeva supruga Marijana te tadašnji čelnik Provincijalata Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja iz Splita, fra Željko Tolić. Riječ je o fra Željku kojeg je šira javnost dobro upoznala baš te 2011. godine, kad se dogodila prodaja stana tvrtki koju vodi supruga HDZ-ova zastupnika.

Fra Željko tada redovno posjećuje HDZ-ove izborne skupove koje vodi tadašnja predsjednica stranke Jadranka Kosor. On je bio jedan od svjedoka u suđenju fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić. Crkva, kao što je poznato, teško prodaje svoju imovinu, a za prodaju nekretnina moraju imati posebnu dozvolu ne samo nadležnog nadbiskupa nego i Svete Stolice.

Je li fra Željko tada imao dozvolu za prodaju stana u Zvonimirovoj tvrtki Marićevih, nije poznato, jer iz Crkve za sada ne odgovaraju na Indexov upit. Isto tako, nepoznato je i zašto je fra Željko izabrao baš Marićevu tvrtku te joj prodao stan.

Druženje s franjevcem

Iz kupoprodajnog ugovora koji je u posjedu Indexa od 30. lipnja 2011. vidi se kako je stan prodan tvrtki Marićevih za 930 tisuća kuna. Od toga se 190 tisuća kuna trebalo uplatiti odmah, a ostatak od 740 tisuća kuna, najkasnije tri mjeseca od ovjere potpisa kod javnog bilježnika.

U vrijeme prodaje stana u Zvonimirovoj, sredinom 2011. godine, prosječna cijena kvadrata u centru Zagreba bila je 1761 eura za četvorni metar, a Marićeva obiteljska tvrtka Scientia kupila je stan od oko 1245 eura po kvadratu.

Index je otkrio još jedan zgodan detalj: Marić kao ministar već tri ljeta odlazi u Slivno gdje se slavi blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika župe. U Slivnom je župnik fra Željko, koji je ondje premješten nakon što je smijenjen s čelnog mjesta splitskih franjevaca.

Marijana Marić, supruga Gorana Marića, u ožujku 2013. godine, predaje tvrtku Scientiju bez naknade svom sinu Anti Mariću. On je u listopadu 2013. godine Scientiju, također bez naknade, poklonio poduzetniku Zvonku Šariću. Scientija je u to vrijeme imala stan u Zvonimirovoj ulici te 867 tisuća kuna kapitala, a nije imala dugovanja niti zaposlenika.

Zašto je tvrtka Scientia poklonjena Marićevom prijatelju Zvonku Šariću iako je na računu imala više od 800 tisuća kuna te stan vrijedan milijun kuna?

Poseban poslovni odnos

"Poslovne udjele u tvrtki Scientia d.o.o. sam stekao sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, a svi poslovni događaji se knjiže sukladno pozitivnim zakonskim propisima", rekao je Zvonko Šarić za Index.

Šarić i Marić već odavno imaju poseban poslovni odnos. Upravo je Marić od Šarića kupio spornu kuću u Živogošću 2012. godine za svega 850 tisuća kuna, što je po svemu sudeći bilo ispod tržišne cijene.

I prije transakcije u Živogošću, Marići su od Zvonka Šarića, točnije njegove tvrtke H. B. Inženjering, kupili i dva apartmana na moru 2001. godine.

Ono što dosad definitivno nije bilo poznato da su Marići poklonili Zvonku Šariću tvrtku vrijednu oko 1,8 milijuna kuna, a Šarić je nakon toga poslovao s ministarstvom koje vodi upravo Goran Marić. Naime, Šarić je nedavno na natječaju ministarstva državne imovine, koje vodi upravo Goran Marić, kupio vilu u Zagrebu, u kojoj je ranije bio smješten Ured bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa upravo ispituje tu transakciju.

Šarić je samo četiri mjeseca nakon što je od Marića dobio na poklon tvrtku koja je u vlasništvu imala stan vrijedan milijun kuna u centru Zagreba, prodao taj stan i to tvrtki Šted Invest, bivšoj firmi Gorana Marića. Potpisnici tog kupoprodajnog ugovora su Zvonko Šarić i Damir Poljak, direktor te tvrtke koji je 2008. godine naslijedio Gorana Marića u Šted Investu.

Posljednja poslovna aktivnost tvrtke Scientia, koja je od franjevaca kupila sporni stan u Zvonimirovoj, pa ga predala Šariću koji ga je potom prodao Šted Investu, potiče iz 2014. godine. Tada je tvrtka izdala pozajmicu nepoznatoj osobi od 1,7 milijuna kuna, a otad je tvrtka Scientia u mirovanju.

Nitko ne želi govoriti

Zašto je Šarić prodao stan u Zvonimirovoj baš Marićevoj bivšoj tvrtki, nitko ne želi odgovoriti.

Na kraju se dolazi i do stana u zagrebačkoj Veslačkoj ulici, u koji je nedavno uselio Marićev sin Ante, koji je isto tako nedavno otvorio vlastiti odvjetnički ured. Riječ je o četverosobnom stanu orijentacije jug-sjever.

Prema katastru, vlasnik stana od 132 kvadrata je Veslačka nekretnine, tvrtka kćer Šted Investa. Direktor Veslačke nekretnine je Damir Poljak, nasljednik Marića na čelu Šted Investa i kupac spornog stana u Zvonimirivoj ulici. Cijena stana iznosila je od 2.300 do 2700 eura po kvadratu. Ako uzmemo srednju vrijednost, stan u kojem je Ante Marić vrijedi je oko 2,5 milijuna kuna.

Direktor Poljak tvrdi da Šted Invest s Marićem nije u poslovnim odnosima još od 2008. godine, no o kupovini stana u Zvonimirovoj ulici, te tko točno i temeljem kakvog ugovora živi u stanu u Veslačkoj, Poljak ne želi razgovarati.

"Nismo u mogućnosti davati bilo kakve informacije o tome - sve sukladno poslovnim politikama ali i zakonskim odredbama koje govore o zaštiti osobnih podataka", kažu za Index iz Šted Investa.

"Sve poslovne odluke donosim osobno, a razloge i sadržaj istih, kao i općenito svoj poslovni ili privatni život, javno ne komentiram", rekao je za Index Ante Marić.

Njegov otac, Goran Marić, ministar u Plenkovićevoj vladi, nije htio odgovarati na pitanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.