Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
19. siječnja 2020.
Strategija žalbe

Nobilov savjet obrani: Nađite prave krivce!

Anto Nobilo
Anto Nobilo
Autor:
Objavljeno: 17. travanj 2011. u 10:51 2011-04-17T10:51:41+02:00

U slučaju Blaškića, razotkrio sam cijeli paralelni zapovjedni lanac, a nemojte zaboraviti da je i Blaškić bio zapovjednik položaja, praktički kao Gotovina te da mu se zapovjedna odgovornost predmnijeva – rekao je Nobilo

Premda ističu da je u žalbenom postupku pred Haškim sudom teško izmijeniti prvostupanjske presude, haški odvjetnici Anto Nobilo i Branko Šerić, najpoznatiji po zastupanju Tihomira Blaškića, odnosno Vinka Martinovića, ipak se slažu da je to moguće.

– Od 125 osuđenih osoba koje su uputile žalbu, svega 12 ih je uspjelo dobiti oslobađajuću presudu. Dakle, šanse nisu velike. Međutim, sud je u krucijalnim predmetima prihvaćao žalbe, primjerice, u slučaju Blaškić – kazao je Branko Šerić.

Šerić je odbacio kritike na račun odvjetničkih timova generala Ante Gotovine i Mladena Markača te je ustvrdio da su njihovi odvjetnici uložili silan trud i napravili sve što je bilo u njihovoj moći. Dio presude o zajedničkom zločinačkom pothvatu, smatra Šerić, utemeljen je na samo jednom transkriptu. Istina, sud u izreci presude navodi i javne izjave Franje Tuđmana, ali Šerić smatra da bi bez transkripta brijunskog sastanka teško bilo uopće govoriti o takvoj pravnoj kvalifikaciji.

Domazetova taktika  

– Postavlja se pitanje i što je s ostalim sudionicima brijunskog sastanka. Jučer me nazvao Davor Domazet Lošo i zaključili smo da nam se isplatila naša oštra taktika prema haškim istražiteljima, kad smo prekinuli razgovor s njima i rekli im da ga optuže ili da ga puste na miru – rekao je Šerić.

Nobilo, koji je u žalbenom postupku pred Haškim sudom uspio znatno umanjiti kaznu Tihomiru Blaškiću, također smatra da obrane generala u žalbenom postupku najlakše mogu napasti udruženi zločinački pothvat.

– Tužiteljima je taj sastanak odlično sjeo, ali sud mu pridaje tumačenje koje objektivno ne zaslužuje. Zločini su bili rasprostranjeni i masovni, dvadesetak tisuća kuća spaljeno, nekoliko stotina civila bespotrebno ubijeno, a nitko nije optužen za to. Klasičnu zapovjednu odgovornost nečinjenja tu je teško izbjeći. Ali tvrdnja suda da su Srbi planski protjerani prilično je tanka, jer su i sami planirali zbjeg – kazao je Anto Nobilo.

Val zločina  

Blaškićev odvjetnik ne osporava kriminalne elemente u Tuđmanovoj politici, posebice širenje ekstremnog nacionalizma, ali upozorava i da je val zločina u Oluji bio motiviran i zločinima iz prvog naleta srpskih snaga. Što je, pak, bilo predvidljivo i što se moralo spriječiti. Ogradivši se da ipak nema potpun uvid u spis, pa ne može dati kompletan savjet, Nobilo je ipak uputio obrani osuđenih generala savjet prema svom iskustvu iz slučaja Blaškić.

– U takvoj situaciji možeš osloboditi klijenta jedino ako identificiraš prave krivce, upreš prstom u njih i dokažeš to. U slučaju Blaškića, razotkrio sam cijeli paralelni zapovjedni lanac, a nemojte zaboraviti da je i Blaškić bio zapovjednik položaja, praktički kao Gotovina te da mu se zapovjedna odgovornost predmnijeva – rekao je Nobilo.

U žalbenom postupku, uvjeren je Nobilo, moguće je otkloniti teze o zajedničkom zločinačkom pothvatu i planskom protjerivanju, ali očekivati oslobađajuću presudu bilo bi iluzorno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.