Strategija žalbe

Nobilov savjet obrani: Nađite prave krivce!

Sergej Abramov

U slučaju Blaškića, razotkrio sam cijeli paralelni zapovjedni lanac, a nemojte zaboraviti da je i Blaškić bio zapovjednik položaja, praktički kao Gotovina te da mu se zapovjedna odgovornost predmnijeva – rekao je Nobilo



Premda ističu da je u žalbenom postupku pred Haškim sudom teško izmijeniti prvostupanjske presude, haški odvjetnici Anto Nobilo i Branko Šerić, najpoznatiji po zastupanju Tihomira Blaškića, odnosno Vinka Martinovića, ipak se slažu da je to moguće.


– Od 125 osuđenih osoba koje su uputile žalbu, svega 12 ih je uspjelo dobiti oslobađajuću presudu. Dakle, šanse nisu velike. Međutim, sud je u krucijalnim predmetima prihvaćao žalbe, primjerice, u slučaju Blaškić – kazao je Branko Šerić.


Šerić je odbacio kritike na račun odvjetničkih timova generala Ante Gotovine i Mladena Markača te je ustvrdio da su njihovi odvjetnici uložili silan trud i napravili sve što je bilo u njihovoj moći. Dio presude o zajedničkom zločinačkom pothvatu, smatra Šerić, utemeljen je na samo jednom transkriptu. Istina, sud u izreci presude navodi i javne izjave Franje Tuđmana, ali Šerić smatra da bi bez transkripta brijunskog sastanka teško bilo uopće govoriti o takvoj pravnoj kvalifikaciji.


Domazetova taktika  





– Postavlja se pitanje i što je s ostalim sudionicima brijunskog sastanka. Jučer me nazvao Davor Domazet Lošo i zaključili smo da nam se isplatila naša oštra taktika prema haškim istražiteljima, kad smo prekinuli razgovor s njima i rekli im da ga optuže ili da ga puste na miru – rekao je Šerić.


Nobilo, koji je u žalbenom postupku pred Haškim sudom uspio znatno umanjiti kaznu Tihomiru Blaškiću, također smatra da obrane generala u žalbenom postupku najlakše mogu napasti udruženi zločinački pothvat.


– Tužiteljima je taj sastanak odlično sjeo, ali sud mu pridaje tumačenje koje objektivno ne zaslužuje. Zločini su bili rasprostranjeni i masovni, dvadesetak tisuća kuća spaljeno, nekoliko stotina civila bespotrebno ubijeno, a nitko nije optužen za to. Klasičnu zapovjednu odgovornost nečinjenja tu je teško izbjeći. Ali tvrdnja suda da su Srbi planski protjerani prilično je tanka, jer su i sami planirali zbjeg – kazao je Anto Nobilo.


Val zločina  



Blaškićev odvjetnik ne osporava kriminalne elemente u Tuđmanovoj politici, posebice širenje ekstremnog nacionalizma, ali upozorava i da je val zločina u Oluji bio motiviran i zločinima iz prvog naleta srpskih snaga. Što je, pak, bilo predvidljivo i što se moralo spriječiti. Ogradivši se da ipak nema potpun uvid u spis, pa ne može dati kompletan savjet, Nobilo je ipak uputio obrani osuđenih generala savjet prema svom iskustvu iz slučaja Blaškić.


– U takvoj situaciji možeš osloboditi klijenta jedino ako identificiraš prave krivce, upreš prstom u njih i dokažeš to. U slučaju Blaškića, razotkrio sam cijeli paralelni zapovjedni lanac, a nemojte zaboraviti da je i Blaškić bio zapovjednik položaja, praktički kao Gotovina te da mu se zapovjedna odgovornost predmnijeva – rekao je Nobilo.


U žalbenom postupku, uvjeren je Nobilo, moguće je otkloniti teze o zajedničkom zločinačkom pothvatu i planskom protjerivanju, ali očekivati oslobađajuću presudu bilo bi iluzorno.