Reakcije na suđenje

Nobilo: Držimo da su Sindičićeva svjedočenja lažna, no za obranu je to irelevantno

Slavica Kleva

Foto NL arhiva

Foto NL arhiva

Držimo da su njegova svjedočenja lažna, no to i nije bitno jer je Visoki zemaljski sud pribavio opširnu dokumentaciju o funkcioniranju tadašnje hrvatske Službe državne sigurnosti, ističe odvjetnik Anto Nobilo, Perkovićev branitelj



Za nas je potpuno nebitno i irelevantno što je prekjučer rekao svjedok Vinko Sindičić pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču optuženima za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića, kazao nam je jučer odvjetnik Anto Nobilo, Perkovićev branitelj.


– Podsjećam da se protiv Sindičića vode dva kaznena postupka, jedan u Rijeci zbog lažnog svjedočenja u slučaju Prates, štoviše, podignuta je optužnica, a po kaznenoj prijavi koju smo podnijeli u Münchenu, koja je također prihvaćena, pokrenuta je i formalna istraga zbog krivokletstva, također u slučaju Prates, dodao je odvjetnik Nobilo.


Svjedočenje


– Stoga držimo da su njegova svjedočenja lažna, no to i nije bitno jer je u međuvremenu Visoki zemaljski sud pribavio opširnu dokumentaciju ne samo o funkcioniranju tadašnje hrvatske Službe državne sigurnosti, već i tadašnjeg Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske.





Iako je tijekom iskaza Sindičić ponovo spominjao riječku tvrtku Jadroagent kao logistiku za prijevoz oružja, spominjući i tadašnjeg direktora Borisa Brnelića, on nam je u telefonskom razgovoru rekao da ne želi komentirati izjave ubojice, kao i da je prije četiri godine obustavljena istraga i kazneni postupak koji se vodio protiv njega naprosto zato što ništa od navedenog što je rekao Sindičić nije bilo istinito.


U pozadini terećenja Brnelića navodno stoji i činjenica da je Sindičić ostao tvrtki Jadroagent dužan milijun i 200 tisuća kuna, što je i sudski potvrđeno. No, ništa od toga nije odgovaralo istini. Iskazi kojima je Sindičić javno prozvao i neke druge osobe, dvojbeni su, naprosto zato što su svi prozvani pak bili svjedoci u slučaju Bušić kada su raskrinkali Sindičićeve »aktivnosti«.



U ovom trenutku dva nezavisna vještaka povjesničara, jedan iz Njemačke i jedan iz Danske koji su pripremili sveobuhvatno vještačenje gomile dokumenata iz tog razdoblja, prezentirali su način funkcioniranja Službe sigurnosti tadašnje države, ali i politički sustav u to doba te zaključili kako ništa, ama baš ništa od onoga što Sindičić stalno ponavlja, da je bila riječ o pravoj partijskoj službi, zapravo ne stoji.


Pitanje je vremena kada će ga opširna vještačena dokumentacija demantirati, objasnio je Nobilo, podsjetivši da se ispitivanje Vinka Sindičića kao svjedoka nastavlja za desetak dana. Za obranu je, da zaključim, Sindičić kao svjedok irelevantan, a nije ni opasan, sam si daje medijsku pozornost, zaključio je Nobilo.


Osporio svjedočenje


Podsjetimo, prilikom svjedočenja Sindičić je na Visokom zemaljskom sudu na pitanje suca zašto je osporio svoje svjedočenje u procesu koji se vodio protiv Krunoslava Pratesa, koji je 2008. godine osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u Đurekovićevom ubojstvu kojim se terete i optuženi Perković i Mustač, odgovorio da se time želio zaštititi. On je također direktno tijekom saslušanja prozvao odgovornim za ubojstvo Đurekovića bivše djelatnike Službe državne sigurnosti Luku Sekulu i Branka Bijelića.


Vinko Sindičić odslužio je desetogodišnju zavorsku kaznu zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj, a 2000. godine oslobođen je optužbi za ubojstvo Brune Bušića.