Prijedlozi

Nisu stigli dok su bili na vlasti, pa sad predlažu: SDP zakonom želi urediti raspisivanje i provedbu referenduma

Tihomir Ponoš

Radi se o zakonima koji su pripremani u mandatu prošle vlasti. Oba su prijedloga prošla javnu raspravu i prvo čitanje u Saboru, a između drugog čitanja i eventualnog usvajanja prijedloga ispriječilo se raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora



ZAGREB – SDP će  u petak u saborsku proceduru uputiti prijedloge zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma i zakona o referendumu. Radi se o zakonima koji su pripremani u mandatu prošle vlasti. Oba su prijedloga prošla javnu raspravu i prvo čitanje u Saboru, a između drugog čitanja i eventualnog usvajanja prijedloga ispriječilo se raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora. 


Prijedlogom zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma visina naknade za rad političkih stranaka na državnoj razini limitira se na 0,08 posto ostvarenih poreznih prihoda iz prethodne godine, a najviše do iznosa od 50 milijuna kuna. Sadašnjim je zakonom određeno da se strankama isplaćuje 0,05 poto od proračunskih rashoda. Političke stranke će ubuduće DIP-u izvješća morati predavati u lako pretraživom i elektronički čitljivom obliku zahvaljujući čemu će svatko moći brzo i lako pretraživati tko je donirao novac strankama i koliku svotu. Stranke više neće morati izvješća objavljivati na svojim internetskim stranicama, već će sva izvješća na svojim stranicama objavljivati DIP. Povisuje se maksimalno dopuštena svota koja se smije potrošiti na izborima za zastupnike u Europskom parlamentu sa sadašnjim 1,5 na četiri milijuna kuna, a detaljno se razrađuje financirnje referendumskih aktivnosti i kampanja. 


Zakonom o referendumu predlaže se da se na državnom referendumu ne mogu donositi odluke koje bi ugrozile vrednote ustavnog poretka iz članka 3. Ustava, odluke koje bi bile protivne pravu EU, a na lokalnim referendumima odluke koje bi bile suprotne Ustavu, zakonima i pravnim aktima EU. Predlaže se da se potpisi mogu skupljati sustavom e-Građani i na javnim mjestima, ali ne u obrazovnim, kulturnim, vjerskim i zdravstvenim institucijama te državnim tijelima i tijelima javne uprave i lokalne i regionalne samouprave. Zakonom o referendumu uređuju se obveze organizacijskog odbora, odnosno predlagača referenduma ako je riječ o građanskoj inicijativi, kao i protureferendumskog odbora.