Administracija želi zamijeniti istočnu tehniku

Ništa od zamjene Mi-ova američkim Crnim jastrebovima

Danko Radaljac

Ovisnost o ruskoj tehnici i rezervnim djelovima u trenutku dok Rusija i Zapad jedni drugima napucavaju sankcije svakako nije najbolja stvar na svijetu. Pokazalo se to čak i s rezervnim djelovima za Mi-ove, koji su dva mjeseca bili »zarobljeni« na Krimu



ZAGREB  Ništa od brze zamjene helikoptera Mi-8, koje koristi HRZ, američkim UH-60. Iako je dio medija donio priču o tome kako postoji plan da Hrvatska svoje zrakoplove ruske proizvodnje prepusti Ukrajincima, a zauzvrat od Amerike dobije njihove letjelice, iz MORH-a se doznaje da od toga nema ništa te da takva ideja nije niti razmatrana.


   Ono što jeste u streteškom razmišljanju je zamjena sadašnjih letjelica istočne izrade zapadnim helikopterima, pri čemu je UH-60 Black Hawk (Crni jastreb) definitivno jedan od ciljanih modela. No, radi se o promišljanju koje se ne odnosi na sadašnjost, već na razdoblje za pet i više godina. U tom kontekstu je čak i ministar obrane Ante Kotromanović tijekom posjeta Sjedinjenim Državama potpredsjedniku Joeu Bidenu spomenuo nakanu prelaska na zapadnu tehnologiju. Zbog sad već zamjetne polarizacije svjetskih odnosa, Amerikanci podržavaju takav stav.


   Naime, ovisnost o ruskoj tehnici i rezervnim djelovima u trenutku dok Rusija i Zapad jedni drugima napucavaju sankcije svakako nije najbolja stvar na svijetu. Pokazalo se to čak i s rezervnim djelovima za Mi-ove, koji su dva mjeseca bili »zarobljeni« na Krimu, koji se priključio Rusiji. Na kraju se za te djelove moralo izuzetno mnogo diplomatski raditi, te su, kako se neslužbeno doznaje, u posljednjih nekoliko dana rezervni djelovi za helikoptere napokon stigli u Hrvatsku. Ovakve stvari, sa zaoštravanjem odnosa na relaciji Rusija – NATO, najvjerojatnije će se nastaviti događati. Zbog toga se domaća obrambena administracija strateški želi odmaknuti od istočne tehnike.




   Iz MORH-a su nam neslužbeno kazali da bi zapravo bili izuzetno sretni mogućom zamjenom Mi-ova za UH-ove na način na koji su mediji pisali. Ali takav scenarij nisu ponudili niti Amerikanci niti Ukrajinci, tako da su u Ministarstvu obrane pomalo i zbunjeni ovakvim pričama, koje nisu imale nikakvog temelja. Čak je i predsjednik Josipović potvrdio da je kontakta za UH-60 bilo od naše strane prema Amerikancima, no i on je dodao da se radi tek o planovima za budućnost. Treba svakako napomenuti da je zrakoplovstvo rod koji je trenutno najovisniji o Rusiji, jer su i mlazni avioni i transportni helikopteri »made in Rusija« ili čak i SSSR.