Prvak IDS-a

Nino Jakovčić odustaje od izbora za Europski parlament. Očito ga koštala kriza Uljanika

Tihomir Ponoš

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ivan Jakovčić naveo je da su optužbe na njegov račun besmislene i da je stvorena ružna atmosfera koja može samo štetiti IDS-u



ZAGREB Ivan Jakovčić neće se kandidirati na izborima za Europski parlament u svibnju sljedeće godine.


Sadašnji europarlamentarac objavio je to na Facebooku, napisavši da su sve optužbe na njegov račun potpuno besmislene i da je stvorena ružna atmosfera koja može samo štetiti IDS-u. 


– Iz tih razloga neću se kandidirati na predstojećim europskim izborima, napisao je Jakovčić na Facebooku.




Prije njegove objave stranka Pametno objavila je da prekida suradnju unutar Amsterdamske koalicije, u kojoj su još IDS i GLAS, a razlog je upravo Jakovčić i njegovi poslovno odnosi s Dankom Končarom.


Jakovčića je kandidature očito koštala kriza “Uljanika” i povezanost s Končarom u čijoj je tvrtci Afarak kao član Nadzornog odbora primio oko milijun kuna. 


GLAS nije prekinuo suradnju, a poručio je da je na predsjedništvu stranke dogovoreno da će IDS-u dati priliku da pitanje Jakovčića riješi unutar stranke.


Tokom prijepodneva reagirao je i predsjednik IDS-a Boris Miletić objavivši da će stranka o Jakovčiću brzo odlučiti i poručivši da će “sigurno donijeti ispravnu odluku”. Nakon svega toga, očito pod pritiskom odluku je donio Ivan Jakovčić