Važno je promicati suživot

Nikolina Radić Štivić: ‘Incident ispred Guvernerove palače pokazuje da su devijacije i veće nego mislimo’

Kim Cuculić

Nikolina Radić Štivić / Foto Roni BRMALJ

Nikolina Radić Štivić / Foto Roni BRMALJ

Europa se suprotstavila fašizmu, a naše je tumačenje D’Annunzija kao povijesne ličnosti koja je osmislila postulate protofašizma, destruktivne ideologije suprotne humanizmu antifašizma



RIJEKA Incident ispred Guvernerove palače dogodio se upravo na dan otvorenja izložbe »D’ Annunzijeva mučenica« u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.


Izložba je otvorena točno na stotu obljetnicu D’ Annunzijeve okupacije Rijeke, a predstavlja uvod u program »Granice – između reda i kaosa« koji Muzej provodi u sklopu programskog pravca »Doba moći« Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.


Ravnateljica PPMHP-a Nikolina Radić Štivić potvrdila nam je da je pri dolasku na posao zatekla razbacane letke, dok se sam incident dogodio oko 6.45 sati.




Ovim povodom Radić Štivić izražava žaljenje što se nešto takvo dogodilo baš uoči otvorenja izložbe koja je dio projekta Europske prijestolnce kulture – europskog projekta s namjerom povezivanja građana Europske unije i promicanja vrijednosti suvremene Europe – mira, jednakosti, uvažavanja, dostojanstva i slobode.


Letak koji su pred Guvernerovom ostavili neofašistički provokatori


Letak koji su pred Guvernerovom ostavili neofašistički provokatori



– Te su europske vrijednosti suprotstavljene fašizmu, a naše tumačenje D’Annunzija, kao povijesne ličnosti koja je osmislila i primijenila postulate protofašizma kao destruktivne ideologije, dolazi iz humanističke pozicije suvremenog antifašizma na kojem je izgrađena moderna Europa, kazala je Nikolina Radić Štivić, naglašavajući još jednom važnu edukativnu ulogu muzeja.


– Ovom izložbom ukazujemo na negativne stvari iz prošlosti, kako bi se nešto iz toga naučilo i kako se slično ne bi ponovilo. Incidentom ispred Guvernerove palače dogodilo se upravo suprotno i pokazalo se da u društvu postoje devijacije, koje su možda i veće nego što pretpostavljamo. Žao mi je što se to dogodilo baš uoči otvorenja izložbe »D’Annunzijeva mučenica«, koja je prvi projekt Muzeja u sklopu Rijeke – Europske prijestolnice kulture. Inače naš Muzej ima odličnu suradnju s Italijom i upravo je u suradnji s našim talijanskim partnerima postavljena aktualna izložba »Grand Tour – otkriće tradicionalne talijanske keramike«. Izložba »D’ Annunzijeva mučenica« dio je tematskog izložbenog ciklusa o granicama, koji će se također nastaviti velikom i važnom izložbom pod nazivom »Violinom iznad granica/Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona« – ističe Nikolina Radić Štivić, naglašavajući važnost promicanja slobode i suživota, poručivši da se ne nasjeda na provokacije poput ove koja se dogodila u četvrtak.