Odabir uglednog intelektualca

Nikola Visković pristupio RF-u: “Hrvatska ljevica treba se udružiti u frontu”

Boris Pavelić

Nikola Visković / NL arhiva

Nikola Visković / NL arhiva

"Hrvatska ljevica treba se udružiti u frontu, a na izbore ići zajedno sa SDP-om, i to tako da kaže - 'nećemo vam praviti probleme, ali stavite nas na listu'", drži Nikola Visković



 


Nikola Visković, lijevi disident SDP-a, aktivist za ljudska prava i jedan od najuglednijih hrvatskih intelektualaca, potpisao je pristupnicu Radničkoj fronti (RF), postajući tako članom neke stranke prvi put otkad je 1991. napustio SDP.


“Male lijeve stranke ne moraju biti oportunisti kako bi ostale na vlasti, nego imaju intelektualnu i političku snagu da punu istinu govore bez straha”, objasnio je Visković za portal Novog lista.




One, drži, ne trebaju pretendirati na izbore, nego “dodavati, a ne oduzimati glasove SDP-u”.


“Hrvatska ljevica treba se udružiti u frontu, a na izbore ići zajedno sa SDP-om, i to tako da kaže – ‘nećemo vam praviti probleme, ali stavite nas na listu'”, drži Visković. 


Viskovića je RF privukla jer okuplja intelektualce i mlade.


“Vidjet ću s drugovima možemo li nastupati s manje psovki, a više humora. Neoustaše treba ismijati, a stranku, držim, pozelenjeti, jer je klimatski kaos postao realnost, i najveća opasnost za ovaj svijet”, kaže.


Nikola Visković umirovljeni je profesor Pravnog fakulteta u Splitu, s iznimnim znanstvenim i aktivističkim doprinosom pravnoj znanosti, ekologiji, borbi za ljudska prava i prevoditeljstvu.Bio je saborski zastupnik SDP-a u prvome sazivu Sabora u samostalnoj Hrvatskoj, i s tog je položaja prvi javno upozorio na ratne zločine u splitskoj Lori.


Razočaran popuštanjem Ivice Račana desnici, 1991. napustio je SDP. Potom je djelovao kao aktivist za ljudska prava u Dalmatinskom komitetu solidarnosti i Hrvatskome helsinškom odboru. Posljednjih godina objavio je kapitalna djela iz ekologije, a priprema i opsežno djelo o ljudskoj seksualnosti.