Sjednica vrha SDP-a

Nije važno tko je kriv za Josipovićev poraz: SDP okrenut širokoj lijevoj koaliciji za izbore za Sabor

Tihana Tomičić

D. Kovačević

D. Kovačević

Stav vrha SDP-a je da treba okupiti što više stranaka lijevog spektra, no Komadina smatra da je teško računati na one koji sami mogu preći prag.  Prema tome Orah i Živi zid idu sami na izbore, kaže Komadina



ZAGREB  »Ako se ovdje bude postavljalo pitanje krivnje bit će: Tko je kriv, ja nisam, spas za mene«, izjavio je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, uoči sjednice vrha stranke sinoć, na kojoj se očekivala rasprava o predsjedničkim izborima na kojima je SDP-ov kandidat Ivo Josipović izgubio. I upravo time je uspio pogoditi poantu sinoćnje sjednice: predsjednički izbori gotovo uopće nisu dotaknuti na sjednici, osim u ocjeni da je Josipovićev stožer sam kriv, već je bilo riječi samo o pripremama za parlamentarne izbore, te nije utvrđeno – tko je kriv.To je sve nakon sjednice Komadina i potvrdio u izjavi na Ibleru.


– Teško je reći o čemu smo razgovarali, ni o čemu nismo razgovarali. Predsjednik Milanović je temu izbora na početku sam otvorio i zatvorio. Nitko nije ništa govorio, rekao je Komadina, koji je time jasno pokazao što misli o radu čelnog stranačkog tijela. On je očito ovu sjednicu iskoristio da novinarima, praktički, potvrdi svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a, jer je nakon sjednice ispred stranačkih prostorija jasno rekao da nije zadovoljan cijelim nizom stvari i odnosa u stranci.


– Nezadovoljan sam nizom stvari: od rezultata do percepcije. Mene muče odnosi u stranci i stranačka komunikacija. Čujte, meni je ljubav SDP, ja sam dijete SDP-a. Meni teško pada da nema okupljanja, da gubimo ljude u zavojima, jer više ljudi ipak više zna. Treba okupljati, i na svjetonazorskim pitanjima, na tome treba poraditi. Ako tako bude, imamo šanse za pobjedu na parlamentarnim izborima. Ako ne – nemamo, rekao je Komadina, govoreći pritom i o odnosima u SDP-u i o koaliciji. Je li premijer krivac za to, pitali su novinari: Čujte, po logici stvari, po hijerarhiji stvari idu, tko je najodgovorniji, on je taj.




Inače, zajednički stav vrha SDP-a je da treba okupiti što više stranaka lijevog spektra.


– Gledam logično: tko sam može preći prag neće s nikim u koaliciju, prema tome Orah i Živi zid idu sami na izbore, to se vidi iz aviona, a svi ostali koji ne mogu prijeći prag, tražit će si partnere, misli Komadina, koji je i time poslao jasnu poruku Milanoviću što misli o njegovim idejama i planovima.


Iz toga je jasno da se Kukuriku koalicija može proširiti samo s Laburistima i eventualno Reformistima, ali to je samo Komadinino mišljenje. Ostali su na Predsjedništvu, kako se saznaje, složili sa Zoranom Milanovićem da se nastavi inzistirati na suradnji sa Orahom. Također su se svi složili da preferencijalno glasanje mora biti dijelom novog izbornog zakona, bilo s 1 ili 3 takva glasa na listi, a također i da bi manjinama moguće trebalo biti osigurano dopunsko pravo glasa.


I Davor Bernardić je potvrdio da se o izborima nije razgovaralo.– Nema zaključaka. Razgovarali smo o stanju u državi i mjerama, a stanje je teško, ali optimistično i u uzlaznoj putanji.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista