Ogorčena aktivistkinja

Nije naga zalila DORH psećim izmetom, ali je najavila: Zalijevat ću izmetom dokazane kriminalce

Vanja Vesić

Iva Anzulovic nije se pojavila na tiskovnoj konferenciji, ostavivsi i "suborce-aktiviste" i brojne novinare bez objasnjenja / Foto Davor Kovačević

Iva Anzulovic nije se pojavila na tiskovnoj konferenciji, ostavivsi i "suborce-aktiviste" i brojne novinare bez objasnjenja / Foto Davor Kovačević

Od danas, nitko kome je novinar dokazao kriminal neće se osjećati sigurnim na javnoj površini, kao niti institucije, jer nikada neće znati kada ću, gdje i na koji način gađati izmetom, rekla je Iva Anzulović



ZAGREB “Zalit ću izmetom ponaosob svakoga tko je u objavama novinara bio argumentirano dokazan kao kriminalac. Od danas, nitko kome je novinar dokazao kriminal neće se osjećati sigurnim na javnoj površini, kao niti institucije, jer nikada neće znati kada ću, gdje i na koji način gađati izmetom.


Ovo je moj način da odam najveće poštovanje hrvatskim novinarima koji su dali najbolje od novinarstva unatrag 27 i više godina i sa velikim ću zadovoljstvom i ponosom raditi na svom uhićenju i odlasku na služenje zatvorske kazne” – doslovno tim riječima javnosti se obratila slobodna istraživačka novinarka Iva Anzulović smatrajući da su državni odvjetnici i jedan od dužnosnika DORH-a Boris Koketi kazneno odgovorni jer su svjesno dopustili gubitak arbitražnog spora pri Međunarodnom centru za rješavanju sporova(ICSID)u Washingtonu u slučaju “Gavrilović” tužitelja Gjure Gavrilovića, optuženog pred hrvatskim sudovima za ratno profiterstvo.


Pseći izmet


Aludirajući da je DORH imao na raspolaganju jasne i gole činjenice o kriminalnoj pozadini stjecanja vlasništva mesne industrije, Anzulović je najavila održati konferenciju za novinare potpuno naga i pritom zaliti ulaz u zgradu DORH-a s 27 litara psećeg izmeta.




No, umjesto konferencije koju je iščekivao veliki broj predstavnika medija te bivši radnici “Gavrilovića” ogorčena Anzulović svoj je nedolazak pred zgradu Odvjetništva pokušala objasniti ironičnom opaskom:


– Izražavam veliko zadovoljstvo da je moje nago tijelo izazvalo tako veliku pozornost medija koji istu trebaju usmjeriti na pravu “zvijezdu” – Borisa Koketija. Od 2013.godine a prije početka arbitražnog procesa, sazvala sam dvije konferencije za medije kako bih predočila dokaze o tome kako je Koketi od 1995.godine upleten u kriminal oduzimanja imovine općinama te njihovom prodajom.


Na objema konferencijama nije se pojavio – nitko – objavila je Anzulović podsjetivši kako industrija Gavrilović nikad nije bila u potpunom vlasništvu spomenute obitelji.


Priča o Gavriloviću


Do 1945. imali su tek 12 posto dionica za što je tužiteljev otac isplaćen potpisanim ugovorom iz 1962.godine, objavila je Anzulović i dodala:  – U vrijeme najvećih napada na Petrinju, 1991. Slavo Boras potpisuje stečaj pun nezakonitosti MI “Gavrilović Holdinga” koji je tada financijski poslovao bolje od “Podravke” a Zdravko Tukša potpisuje ugovor na tri stranice sa siromašnim austrijskim državljaninom Gavrilovićem o prodaji pet poduzeća Industrije.


Od 1991. do danas Gavrilović nema niti jedan jedini papir kojim može dokazati vlasništvo ičega vezanog uz Holding no ipak je neometano i uz zaštitu politike zaposjeo sve nekretnine i pokretnine, sveo proizvodnju na 180 radnika, proizvode radi od otpadnog mesa i na proizvode kojima je istekao rok trajanja lijepi lažne deklaracije – objavila je Anzulović.


Obitelj Gavrilović pokrenula je tužbu protiv Hrvatske krajem 2012. sa zahtjevom isplate odštete u iznosu od čak 198,5 milijuna eura. Pravorijekom u Washingtonu prošlog tjedna tužitelju je dosuđeno  1,45% od traženog iznosa, oko 22,1 milijun kuna sa zaključkom da je RH “bespravno izvlastila imovinu tvrtke Gavrilović”.