Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Potvrđeno

Ni nizinske pruge, ni projekta: HŽ infrastruktura u europsku kasu vraća 4,6 milijuna eura

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 3. prosinac 2018. u 16:34 2018-12-03T16:34:47+01:00

HŽ Infrastruktura povukla je iz IPA-e 4,61 milijun eura za projektnu dokumentaciju za izgradnju željezničke pruge na dionici Goljak – Skradnik, ali je studija izvodivosti pokazala da je riječ o skupom projektu za EU fondove

ZAGREBHŽ Infrastruktura vratit će u europsku kasu 4,61 milijun eura, odnosno preko 34,16 milijuna kuna povučenih iz IPA-e. To je dio sredstava povučenih iz pretpristupnog fonda IPA za izradu projektne dokumentacije za izgradnju nove dvokolosiječne željezničke pruge na dionici Goljak – Skradnik.

Kao što smo pisali, još je 2012. godine sklopljen 9,1 milijun eura vrijedan ugovor za izradu pripremne dokumentacije s URS Polska u zajednici s URS Infrastructure and Environmental UK Limited, koji su u međuvremenu promijenili ime u AECOM Infrastructure and Environmental UK Limited. Posao je, i nakon kašnjenja, trebao biti zgotovljen do siječnja 2016. godine, zadnje godine u kojoj su se sredstva iz IPA-e mogla povući. Konzorcij je, kako navode u HŽ Infrastrukturi, izradio dio studijske i projektne dokumentacije, kao i dio terenskih geotehničkih i geodetskih radova te naručitelju posla, odnosno HŽ Infrastrukturi dostavio svu dokumentaciju čija vrijednost iznosi 4,4 milijuna eura.

Dionica Karlovac – Oštarije

– Ugovor za uslugu projektiranja sporazumno je raskinut s projektantom 2018. godine – navode u HŽ Infrastrukturi u odgovorima koji su nam pristigli nakon objave teksta o dionici pruge za koju smo tehničku dokumentaciju već dva puta platili, a nje nema na vidiku.

Od nje se odustalo, priznaju u Infrastrukturi, a na dodatni upit priznaju da će u europsku kasu vratiti dio sredstava, odnosno 4,61 milijun eura.

Studija izvodivosti za izgradnju 71 kilometar nove dvokolosiječne pruge Goljak – Skradnik, naime, pokazala je da je riječ o preskupom projektu koji se ne bi mogao financirati iz EU fondova. Procijenjena vrijednost radova na toj dionici iznosila bi 900 milijuna eura, što je preveliki iznos za sufinanicranje iz EU kase.

Umjesto Goljak – Skradnika, kao »najoptimalnija varijanta« dionice buduće nizinske pruge – koja »predstavlja strateški projekt i vrlo važan smjer modernizacije i izgradnje željezničke infrastrukture« – pokazala se »varijanta broj 6«, odnosno izgradnja nove dvokolosiječne željezničke pruge na dionici Karlovac – Oštarije. Taj prijedlog prihvatilo je ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te JASPERS (instrument EK zajedničke pomoći za potporu projektima koji će se sufinancirati iz fondova EU-a).

Radovi na toj dionici, navode u Infrastrukturi, »procjenjuju se na 400 milijuna eura, a što je za 500 milijuna eura manje od gore navedene«, odnosno dionice Goljak – Skradnik. Dokumentacija koja je izrađena za propalu investiciju »koristit će se dijelom kao podloga za izradu druge projektne dokumentacije – izgradnju nove dvokolosiječne željezničke pruge dionice Karlovac – Oštarije«.

Udar na proračun

No, pitanje je koliko će netko tko će u budućnosti dobiti posao projektiranja, odnosno izrade pripremne tehničke dokumentacije za novu dionicu pruge, doista i koristiti naslijeđenu dokumentaciju. Da je tako, onda bi se i za propali projekt izgradnje pruge na dionici Goljak – Skradnik koristila tehnička dokumentacija koju je, na temelju ugovora potpisanog 2007. godine, izradio IGH i Željezničko-projektno društvo kao podizvođač. Taj je posao državni proračun koštao 89 milijuna kuna. Uzme li se u obzir ta studija, kao i ova novija za koju će se sredstva vratiti u EU kasu – samo jedan projekt koji neće biti realiziran proračun je do sada stajao preko 123 milijuna kuna.

U HŽ Infrastrukturi navode kako su trenutačno u pripremi dokumentacije o nabavi za uslugu izrade projektne dokumentacije »sukladno novoj varijanti na dionici Karlovac – Oštarije«, a ta će se dionica sufinancirati iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. godina. Krajnji rok za povlačenje sredstava iz aktualnog proračunskog razdoblja je 2023. godina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze