Čeka se pomilovanje

‘Ni ja ne uspijevam stupiti u kontakt s njim’: Gredelj upozorava da je Huanitu život ozbiljno ugrožen

Boris Pavelić

Foto Nel Pavletić / PIXSELL

Foto Nel Pavletić / PIXSELL

Huanito je u mnogo lošijem zdravstvenom stanju negoli onda kada sam ga upoznao. Stanje mu se rapidno pogoršavalo. Onemogućavanjem terapije, što je izazvao kazneni postupak pokrenut protiv njega, trasiran mu je put u smrt



RIJEKA Pomilovanje nije upitno, ali Huanito Luksetić treba još pričekati predsjedničin potpis kako bi bio siguran da je uistinu oslobođen zatvora, proizlazi iz objašnjenja koja smo jučer dobili u uredu predsjednice Republike, iz kojega su potvrdili da su od Ministarstva pravosuđa dobili mišljenja o pomilovanjima osuđenika, među kojima i mišljenje o Huanitu Luksetiću. 


Dostavom mišljenja ministarstva o pomilovanjima, međutim, procedura još nije završena. Prema neslužbenim objašnjenjima iz predsjedničkog ureda, sada valja pripremiti odluku koju će predsjednica potpisati. Potom ured predsjednice tu potpisanu odluku šalje natrag u Ministarstvo pravosuđa: »Odluka predsjednice Republike o pomilovanjima po molbama osuđenih osoba dostavit će se Ministarstvu pravosuđa. Temeljem Zakona o pomilovanju, Ministarstvo pravosuđa dužno je obavijestiti podnositelja molbe o odluci predsjednice. Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Narodnim novinama«, objasnili su za naš list iz ureda Predsjednice.


Ministarstvo i ured predsjednice nisu objavili koliko bi sve to moglo trajati. Na novinarsko pitanje predsjedničkome uredu kada se može očekivati da će predsjednica potpisati odluku, odgovor nije stigao.




– Da, i ja sam dobio informaciju, doduše neslužbenu, da je Ministarstvo pravosuđa poslalo uredu predsjednice Republike Hrvatske mišljenje o molbi za pomilovanje Huanita Luksetića. Pozdravljam, naravno, činjenicu da stvari idu dalje u smjeru propisane procedure o pomilovanju, ali je, s druge strane, žalosno da živimo u društvu u kojem se dogodila situacija da na nju ne reagira nitko, nego to mora učiniti predsjednica kako bi spasila jedan život – izjavio je jučer za Novi list odvjetnik Vladimir Gredelj, Huanitov branitelj, komentirajući vijest da je u ured predsjednice države stigla očekivana dokumentacija nakon koje, kako je to već najavljeno iz ureda Kolinde Grabar-Kitarović, pomilovanje Huanita samo »tehničko pitanje«.


Ugrožen život 


– U ime obitelji Luksetić izražavam ogromnu zahvalnost za predsjedničin najavljeni čin pomilovanja. Dobro znam što bi za Huanita značio odlazak u zatvor – smrt. Ne bi izdržao. Treba reći da je Huanito u mnogo lošijem zdravstvenom stanju negoli onda kada sam ga upoznao. Stanje mu se rapidno pogoršavalo. Onemogućavanjem terapije, što je izazvao kazneni postupak pokrenut protiv njega, trasiran mu je put u smrt. Dobro ga poznajem, život mu je ugrožen – napominje Gredelj, koji objašnjava da je Huanitovo zdravstveno stanje loše, i fizičko i mentalno.


– Čak ni ja ne uspijevam uspostaviti s njim direktan kontakt. Ali, razumijem ga – kaže Gredelj.


– Huanito nije nikome naudio, u svom vrtu posadio je biljku koja mu je pomagala, postupao je u nuždi kako bi spašavao život. No, sreća je da imamo ovakvu predsjednicu kakva je Kolinda Grabar-Kitarović, koja je i veliki čovjek. Jer, vidimo kako su se u ovom slučaju ponašale druge institucije društva – podvlači Huanitov odvjetnik.


Vladimir Gredelj navodi kako ga previše ni ne zanima obrazloženje drugostupanjskog suda kojim je potvrdio presudu riječkog suda koji je Huanita osudio na dvije godine zatvora.


– Život je ugrožen. Ako to netko nije u stanju zamijetiti… Nema tog paragrafa koji je iznad prava na život. Pa, zar treba poštovati propis, formu, na uštrb života. Inzistirajući na formi izvršit ćemo pravdu i po cijenu života Huanita. Zar je to ono što želimo u ovom društvu? – zapitao se Gredelj, ukazujući da je europska povelja o temeljnim ljudskim pravima iznad nacionalnih zakona, pa tako i hrvatskih.