Predlažu povlačenje zakona

Nezavisna lista mladih: Praćenje telefona bilo bi prijetnja privatnosti i ustavnim pravima građana

P. N.

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Klub zastupnika Nezavisne liste mladih predlaže povlačenje zakona iz saborske procedure, no zbog mogućeg dogovora o dvotrećinskom usvajanju zakona, istovremeno je predložio pet amandmana usmjerenih na poboljšavanje predloženih zakonskih izmjena. 



‘Prijedlog dopuna Zakona o elektroničkim komunikacijama predviđa „obradu podataka o lokaciji“ mobilnih uređaja građana na temelju zahtjeva nadležnog ministra ako je proglašena prirodna nepogoda, katastrofa ili epidemija zarazne bolesti. Poput svih oblika nadzora koji nude sigurnost u zamjenu za ljudska prava, i ovaj zakonski prijedlog ne obećava ispunjenje postavljenih ciljeva jer je iznimno jednostavno izigrati predložene oblike nadzora. Istovremeno, loše zakonsko rješenje predstavlja ozbiljnu prijetnju za ustavna prava građana i građanki Republike Hrvatske, njihovu privatnost i sigurnost’, poručuje Klub zastupnika Nezavisne liste mladih. 


Klub zastupnika Nezavisne liste mladih predlaže povlačenje zakona iz saborske procedure, no zbog mogućeg dogovora o dvotrećinskom usvajanju zakona, istovremeno je predložio pet amandmana usmjerenih na poboljšavanje predloženih zakonskih izmjena. 


Zastupnik Marin Škibola, predsjednik Kluba Nezavisne liste mladih, upozorava na mogućnost zlouporabe: „Želim naglasiti kako se navedena mjera može zloupotrijebiti i iskoristiti u svrhe za koje nije namijenjena. Radi se o presedanu, jer mjera koja zasigurno zadire u osnovna ljudska prava, nije dovoljno precizno regulirana. Time se otvara prostor za manipulacije ili čak otuđenje podataka čime se ozbiljno ugrožava privatnost i sigurnost građana i građanki naše države“, poručio je Škibola.




Zastupnik Panenić istaknuo je da amandmanima žele povećati razmjernost i transparentnost postupka obrade podataka. „Kako su predložene dopune iznimno loše, amandmani Kluba NLM-a su usmjereni na veći broj konkretnih poboljšanje prijedloga: ograničenje perioda obrade podataka na najdulje 30 dana, ograničenje obrade podataka na jasno definiranu skupinu ispitanika, obveza brisanja prikupljenih podataka u roku od 30 dana od prestanka obrade, onemogućiti ministara u izdavanju zahtjeva za prikupljanjem lokacija svih mobilnih uređaja u državi, učiniti javnosti dostupan zahtjev ministra prema teleopreaterima, uvođenje obveze imenovanja osoba ovlaštenih za pristup podacima te obvezu izvještavanja nadležnog saborskog odbora i Agencije za zaštitu osobnih podataka o poduzetim radnjama“, poručuje Panenić.


Zastupnik Panenić se nada da će prijedlog dopuna, zbog brojnih manjkavosti, biti povučen iz saborske procedure. 


Škibola ističe kako su loša zakonska rješenja u korištenju tehnologija za nove oblike nadzora čitave populacije opasna i posve neprihvatljiva. „Ovime otvaramo Pandorinu kutije koja nas vodi u Big brother državu“, zaključuje Škibola