Europski statistički ured

Nezaposlenost u EU stabilna u listopadu; u Hrvatskoj blago smanjena

Hina

U prošlom je mjesecu sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u 28 zemalja EU-a iznosila 10,0 posto. Hrvatska je imala sezonski prilagođenu stopu nezaposlenosti u listopadu od 16,0 posto te je i dalje među najvišima u Uniji



LUXEMBOURG/ZAGREB Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji zadržala se u listopadu na razini prethodnog mjeseca dok je u Hrvatskoj blago pala ali je i dalje među najvišima u Uniji, pokazuje u petak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.


U prošlom je mjesecu sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u 28 zemalja EU-a iznosila 10,0 posto, što znači da se zadržala na razini prethodnog mjeseca. Smanjena je u odnosu na prošlogodišnji listopad kada je iznosila 10,7 posto.


I u eurozoni se stopa nezaposlenosti u listopadu zadržala na rujanskoj razini od 11,5 posto ali je smanjena u odnosu na isto mjesec lani kada je iznosila 11,9 posto.




Bez posla je u EU28 u prošlom mjesecu bilo 24,413 milijuna građana, od čega njih 18,395 milijuna u eurozoni. Time je broj nezaposlenih u EU povećan za 42 tisuće u odnosu na prethodni mjesec dok je u eurozoni porastao za 60 tisuća.


Na godišnjoj je razini broj nezaposlenih u 28 zemalja Europske unije smanjen za 1,594 milijuna, te za 547 tisuća u eurozoni.


Najniže su stope nezaposlenosti u EU28 u listopadu ponovo bilježile Njemačka, od 4,9 posto, i Austrija, od 5,1 posto. Najvišu je stopu nezaposlenosti imala Grčka, od 25,9 posto u kolovozu, i Španjolska, od 24,0 posto.


Slijedi Hrvatska sa sezonski prilagođenom stopom nezaposlenosti u listopadu od 16,0 posto, pokazuju podaci Eurostata. U rujnu iznosila je 16,1 posto a u prošlogodišnjem listopadu 17,6 posto.


Time se Hrvatska približila skupini zemalja koje su zabilježile najveći pad stope nezaposlenosti u odnosu na isti mjesec prošle godine. Najviše se smanjila stopa nezaposlenosti u Mađarskoj, na 7,3 posto u rujnu, s 10,0 posto koliko je iznosila u istom mjesecu lani.


U skupini zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti još je Portugal, gdje je stopa nezaposlenosti u listopadu iznosila 13,4 posto, u odnosu na 15,6 posto koliko je iznosila u istom mjesecu lani, te Španjolska, Bugarska i Grčka.


U dobnoj skupini od 15 do 24 godine Unija bilježi dvostruko višu stopu nezaposlenosti nego u ukupnoj populaciji, od 21,6 posto u listopadu. U istom mjesecu lani iznosila je 23,3 posto. U eurozoni je stopa nezaposlenosti među mladima u listopadu iznosila 23,5 posto, u odnosu na 24,0 posto koliko je iznosila u istom mjesecu lani.


Bez posla je u EU28 u prošlom mjesecu bilo 4,983 milijuna mladih, od čega njih 3,356 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj na mjesečnoj razini smanjen za 504 tisuće u EU, odnosno za 141 tisuću u eurozoni.


Skupinu zemalja s najvišim stopama nezaposlenosti među mladima i dalje predvodi Španjolska, s 53,8 posto. Slijedi Grčka sa 49,3 posto u kolovozu, te Italija sa 43,3 posto.


Na četvrtom je mjestu Hrvatska sa stopom nezaposlenosti među mladima od 41,5 posto u trećem tromjesečju, pokazuju procjene europskog statističkog ureda.