Izvješće Eurostata

Nezaposlenost u EU smanjena u kolovozu, Hrvatska prati trend

Hina

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti u kolovozu iznosila 16,5 posto, što znači da se blago spustila u odnosu na srpanj kada je prema naviše revidiranim procjenama Eurostata iznosila 16,6 posto. U prošlogodišnjem kolovozu iznosila je 18,2 posto, što znači da se Hrvatska nalazi u skupini zemalja EU-a s najizrazitijim padom stope nezaposlenosti u odnosu na isti lanjski mjesec



LUXEMBOURG/ZAGREB Nezaposlenost u Europskoj uniji smanjena je u kolovozu, kliznuvši na najnižu razinu u dvije i pol godine, a trend prati i Hrvatska, koja se ujedno ponovo našla među četiri zemlje s najvećim padom stope nezaposlenosti u odnosu na isti mjesec lani, pokazuje danas objavljeno izvješće Eurostata.


Prema procjenama europskog statističkog ureda koji izračunava stope nezaposlenosti u EU, eurozoni i zemljama članicama prema metodologiji Međunarodne organizacije za rad (ILO), sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji spustila se u kolovozu na 10,1 posto, što je njezina najniža razina od veljače 2012.


U srpnju iznosila je 10,2 posto a prošlogodišnjem kolovozu 10,8 posto.




U eurozoni je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u kolovozu ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec kada je iznosila 11,5 posto. U prošlogodišnjem kolovozu iznosila je 12,0 posto.


Među zemljama članicama EU-a najnižu stopu nezaposlenosti bilježile su u kolovozu Austrija i Njemačka, od 4,7 odnosno 4,9 posto. Grčka se pak izdvajala najvišom stopom nezaposlenosti, od 27 posto u lipnju.


U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti u kolovozu iznosila 16,5 posto, što znači da se blago spustila u odnosu na srpanj kada je prema naviše revidiranim procjenama Eurostata iznosila 16,6 posto. U prošlogodišnjem kolovozu iznosila je 18,2 posto, što znači da se Hrvatska nalazi u skupini zemalja EU-a s najizrazitijim padom stope nezaposlenosti u odnosu na isti lanjski mjesec.


Skupinu predvodi Mađarska, s padom stope nezaposlenosti na 7,8 posto u srpnju, s 10,2 posto u istom mjesecu lani. Slijedi Portugal, gdje je stopa nezaposlenosti pala u kolovozu na 14,0 posto, sa 16,1 posto u prošlogodišnjem kolovozu, te Španjolska s padom stope nezaposlenosti s 26,1 na 24,4 posto.


Ukupno je bez posla u kolovozu u EU bilo 24,642 milijuna građana, od čega 18,326 milijuna u eurozoni. Njihov se broj na godišnjoj razini smanjio za 1,745 milijuna u EU, te za 834 tisuće u eurozoni. U odnosu na prethodni mjesec smanjen je u EU za 134 tisuće a u eurozoni za 137 tisuća.


U Hrvatskoj je prema podacima Eurostata bez posla u kolovozu bilo 304 tisuće građana, što je četiri tisuće manje nego u srpnju. U prošlogodišnjem kolovozu bez posla je bilo 337 tisuća hrvatskih građana.


Nezaposlenost među mladima u EU i dalje je tvrdokorno visoka i u prosjeku je u kolovozu iznosila 21,6 posto a u eurozoni 23,3 posto. Time je EU zabilježio blagi pad stope nezaposlenosti u odnosu na srpanj kada je iznosila 21,7 posto. U prošlogodišnjem kolovozu iznosila je 23,5 posto. U eurozoni je ostala nepromijenjena na mjesečnoj razini dok je na godišnjoj smanjena za 0,6 postotnog boda.


Bez posla je u 28 članica EU-a bilo 4,989 milijuna mladih, od čega 3,332 milijuna u eurozoni. Njihov je broj na godišnjoj razini smanjen za 602 tisuće u EU, te za 210 tisuća u eurozoni.


Hrvatska je i dalje među zemljama EU-a koje bilježe najviše stope nezaposlenosti u toj dobnoj skupini, iako sada zauzima četvrto mjesto, sa stopom nezaposlenosti u drugom tromjesečju od 43,9 posto.


Najvišu stopu nezaposlenosti među mladima bilježi Španjolska, od 53,7 posto. Slijede Grčka s 51,5 posto u lipnju i Italija sa 44,2 posto.


Njemačka i Austrija ponovo su prednjačile najnižim stopama nezaposlenosti, od 7,6 odnosno 8,2 posto.