Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 3n
Sutra: 5° 5° 3n
21. veljače 2020.
Oluja

Nevrijeme poharalo pola Hrvatske: U Rijeci nosilo limove s krovova, grom udario ravno u kuću

Ilustracija Kristina Štedul Fabac / PIXSELL
Ilustracija Kristina Štedul Fabac / PIXSELL
Autor: ,
Objavljeno: 8. srpanj 2019. u 7:04 2019-07-08T07:04:00+02:00

U Primorsko-goranskoj županiji kratkotrajno olujno nevrijeme, praćeno kišom, vjetrom i tučom zahvatilo je područje Rijeke i okolice. U Rijeci se na cestu srušilo nekoliko limova s krovova, a prijavljen je i udar groma u kuću koja je ostala bez električne energije

Istrom i Kvarnerom sinoć je protutnjala žestoka fronta. Za vrijeme prolaska fronte razvio se ogroman "shelf cloud" koji je donio olujne udare vjetra, a u Draguzetima na Barbanštini zabilježen je udar zapadnjaka od čak 104 km/h, javlja Istramet.

Meteorološka postaja u Labinu na Fortici izmjerila je 101 km/h, a izdvojimo i Poreč – luka (99 km/h), Žminj (86 km/h), Pula – Veli vrh (85 km/h), te Dajlu (64 km/h).

Što se tiče podataka o oborinama, najobilnije količine pale su na Kvarneru. Na Hreljinu je zabilježeno 50 mm, Kukuljanovu 43 mm, a Ponikvama na otoku Krku 37 mm. Na istarskom području palo je do 25 mm koliko je zabilježeno u Žminju, a istaknimo i Rovinj s 18 mm. 

Iduća dva dana donose nam nastavak promjenjivog vremena uz mogućnost neverina, a u kopnenom području grmljavinskih pljuskova. U srijedu stiže jaka bura, dodaje Istramet

Nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom, a ponegdje i tučom, zahvatilo je u nedjelju poslije podne područja Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske, Primorsko-goranske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačka, Krapinsko-zagorske i Brodsko-posavske županije, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Županijski centri 112 Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a zaprimili su dojave o srušenom drveću na prometnice i dalekovode, nestancima električne energije, oštećenjima krovišta, ozljedama osoba i drugo, a prema zaprimljenim dojavama odmah su angažirane nadležne službe, ističe se u priopćenju. Prema dosadašnjim dojavama najteže posljedice prijavljene su na području Vukovarsko-srijemske županije gdje je nevrijeme zahvatilo veći dio županije. Tuča veličine oraha, a ponegdje i jajeta, u kratkom je vremenu počinila velike materijalne štete na području cijele županije.

U Drenovcima je vjetar odnio krov s osnovne škole, u Borovu Naselju dvije starije žene su od udara tuče (leda) lakše ozlijeđene, dok je u Posavskim Podgajcima muškarac je pao s krova, a težina njegovih ozljeda zasad je nepoznata. U naselju Topola kod Bošnjaka pijavica je potrgala žice električne mreže i srušila nekoliko stabala.

Na području Krapinsko-zagorske županije zaprimljeno je nekoliko desetaka dojava o raskrivenim krovištima te srušenim stupovima električne energije i stablima. Najviše dojava bilo je s područja Pregrade, Desinića, Petrovskog, Đurmanca, Krapinskih Toplica, Škarićeva, Svetog Križa Začertja, Zagorskih Sela i Huma na Sutli. U Sisačko-moslavačkoj županiji nevrijeme je zahvatilo područje Siska, Sunje i Lekenika. Zaprimljeno je više dojava o padu drveća na prometnice i elektrovodove, a zaprimljene su i dojave o oštećenju dva krovišta kuća.

U Primorsko-goranskoj županiji kratkotrajno olujno nevrijeme, praćeno kišom, vjetrom i tučom zahvatilo je područje Rijeke i okolice. U Rijeci se na cestu srušilo nekoliko limova s krovova, a prijavljen je i udar groma u kuću koja je ostala bez električne energije. Na auto cesti A6 kod Kikovice u smjeru Zagreba vozila su se sklonila zbog tuče pod vijadukt i blokirala promet. Na državnoj cesti D8 od Bakarca prema Kukuljanovu na nekoliko mjesta došlo je do odrona.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nevrijeme je zahvatilo područje Garešnice, Kapele i Dežanovca. U mjestu Donji Mosti na području Kapele uslijed obilne kiše došlo je do nanosa kamenja i cigle na prometnicu na ulazu u mjesto. U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji nevrijeme praćeno kišom i vjetrom zahvatilo je područje Male Gorice, Klinča Sela, Pavučnjaka, Paukovca, Trpuca te dijelove Grada Zagreba. Zaprimljene su dojave o strušenim stablima, oštećenjima dalekovoda, dok je poplavljivanje podvožnjaka prijavljeno u Zagrebu u Škorpikovoj ulici.

U Brodsko-posavskoj županiji vjetar je u Davoru srušio i oštetio više krovova kuća i gospodarskih objekata te nekoliko stabala. Na širem području županije (Davor, Okučani, Stara Gradiška, Brebrina i Slavonski Brod) zabilježeni su prekidi opskrbom električnom energijom zbog vjetra koji je rušio električne stupove s vodovima.
Kako ističu iz MUP-a, županijski centri 112 još zaprimaju dojave građana o posljedicama nastalim nevremenom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.