Priprema se dokapitalizacija

Nevolje talijanske banke: Tržišta nagađaju o spajanju Unicredita i Societe Generale

Branko Podgornik

Dionice Unicredita od početka godine pale za 50 posto /  Foto REUTERS

Dionice Unicredita od početka godine pale za 50 posto / Foto REUTERS

Unicredit je jedna od najslabije kapitaliziranih velikih banaka u EU-u. U slučaju financijske krize može doći u pitanje njezin opstanak



ZAGREB – Najveća talijanska banka Unicredit planira uskoro prikupiti oko 13 milijardi eura za dokapitalizaciju, a razmatra i mogućnost spajanja s drugom po veličini francuskom bankom Societe Generale, kako bi smanjila rizike za poslovanje, objavili su jučer Bloomberg i Reuters, pozivajući se na neslužbene izvore. Glasnogovornica Unicredita je zanijekala spajanje dviju banaka, napominjući da je riječ “nagađanjima na tržištu”.


No, nitko ne osporava vijest da će uprava Unicredita 13. prosinca objaviti novi strateški plan, koji uključuje ne samo izdavanje dionica u vrijednosti od oko 13 milijardi eura, već i nastavak prodaje bančine imovine u 17 zemalja, kao i drastično rezanje troškova. Na taj način Unicredit želi pokriti gubitke od nenaplativih kredita koji iznose čak 51 milijardu eura. Naime, Unicredit je jedna od najslabije kapitaliziranih velikih banaka u EU-u, utvrdila je ljetos EBA, financijski regulator EU-a, prilikom ispitivanja bančinog zdravlja.



Iako je Unicredit jučer opovrgnuo vijest agencije Ansa da se spaja sa Societe Generale (SG), nagađanja o tome nisu nova. Početkom jeseni ta se glasina proširila u Hrvatskoj, u sklopu mogućeg spajanja Zabe i Splitske banke, koja je u vlasništvu SG-a. Svjetski su mediji o spajanju dviju banaka počeli nagađati još prije desetak godina, ali one su to redovito demantirale.




Neki promatrači to spajanje vide kao mogući korak, jer su talijanske i francuske banke tijesno isprepletene. Ako se u Italiji nešto financijski poremeti, najviše će biti pogođene francuske banke, koje su i naizloženije. Od talijanskih potražuju čak 278 milijardi dolara. Druge po izloženosti su banke u Njemačkoj (91,6 milijardi potraživanja), zatim u SAD-u (50) i Španjolskoj (48,6), prema Banci za međunarodna poravnanja.



To znači da u slučaju nove financijske krize može doći u pitanje njezin opstanak. Adekvatnost kapitala Unicredita iznosila je 7,1 posto, a EBA traži najmanje 10 posto. Stoga je nova uprava Unicredita na čelu s Francuzom Jean Pierre Mustierom od ovog ljeta počela opsežnu prodaju imovine. Prodala je dio svojih udjela u poljskoj banci Pekao i talijanskoj FinecoBank, a traži kupca za svoju tvrtku Pioneer, od čega bi ukupno prikupila oko 5 milijardi eura kapitala. Unicredit je vlasnik Zagrebačke banke (Zaba), koja pod pritiskom središnjice upravo traži kupca za četiri hrvatska trgovačka centra: Branimir i Point u Zagrebu, osječki Portanova i City Colloseum iz Slavonskog Broda.


Talijanske banke u najgorem su stanju u EU-u, jer do danas nisu počele čistiti 17 posto nenaplativih kredita koji su posljedica krize iz 2008. Dosegnuli su 360 milijardi eura, ili 20 posto talijanskog BDP-a. U nenaplativim kreditima prednjači Unicredit, čije su dionice od početka godine pale više od 50 posto. Njegova tržišna vrijednost trenutačno iznosi 14 milijardi eura – malo više od kapitala koji želi prikupiti izdavanjem dionica.


Uprava Unicredita predstavit će svoj strateški plan nakon talijanskog referenduma o ustavnim promjenama, koji se održava 4. prosinca. Taj je referendum sudbinski važan za premijera Mattea Renzija, koji ga je i predložio. Ako Renzi izgubi, a takve su pognoze, uzdrmat će se talijanska vlada i ojačat će oporba koja traži izbore te preispitivanje članstva Italije u eurozoni. Promatrači strahuju od političke krize i financijskih potresa koji se mogu proširiti i izvan Italije.