Priziv savjesti

Nevjerojatno: Djevojčici koju je silovao član obitelji hrvatski liječnici odbili napraviti pobačaj

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot HRT

Foto Screenshot HRT

“Djevojčica je bila visoko traumatizirana nakon silovanja, ostala je trudna i u Hrvatskoj nisu željeli napraviti pobačaj, rekli su da bi uništili materijalne dokaze”



ZAGREB Čak 60 posto ginekologa u Hrvatskoj poziva se na priziv savjesti te odbija obavljati pobačaj. U zemlji je trenutačno pet bolnica u kojima se taj zahvat uopće ne radi. To nije donijelo smanjenje broja obavljenih abortusa među Hrvaticama, jer one sada to odlaze obaviti u Sloveniju. U Hrvatskoj žene koje obavljaju pobačaj prati stigma, javlja HRT.


“To da netko pretpostavlja svoju profesiju, stavlja je ispod političkog religioznog humanističkog filozofskog pogleda na svijet je nedopustivo jer mi smo ovdje radi pacijenata, nisu pacijenti radi nas. Nazvali smo to ne priziv savjesti nego odbijanje obavljanja legalnih medicinskih postupaka što to zapravo tako i jest”, rekao je liječnik Dubravko Lepušić koji u ginekologiji radi više od 30 godina.


Nikad se nije pozvao na priziv savjesti, a to ni ne kani učinii.




U bolnici Sveti Duh u Zagrebu već se pet godina ne obavljaju abortusi jer su se baš svi ginekolozi pozvali na priziv savjesti. O tome ne žele pričati. Pobačaje na zahtjev ne obavlja ni opća bolnica u Našicima. Ondje se rade samo pobačaji koji su medicinski indicirani.


Žene zato odlaze u Sloveniju.


“U općoj bolnici Brežice primjećujemo veći priliv pacijentica iz Hrvatske koje žele prekinuti trudnoću po zadnjem tromjesečju povećanje je veće, oko 25 posto žena dolazi”, rekla je ginekologinja Mateja Vukmanić Pohar.


Žrtvama silovanja već se godinama u Zagrebu bave u Ženskoj sobi. K njima dolaze žene koje su nakon silovanja ostale trudne, a često su bez obzira na to izložene pritiscima i tvrdnjama da bi možda trebale zadržati plod.



“Imamo primjer djevojčice koju je silovao član obitelji, djevojčica je bila visoko traumatizirana nakon silovanja, ostala je trudna i u Hrvatskoj nisu željeli napraviti pobačaj, rekli su da bi uništili materijalne dokaze”, kazala je Maja Plaz iz slovenske SOS udruge za zaštitu djece.


Priziv savjesti ne koriste samo ginekolozi, na njega pravo imaju i medicinske sestre, primalje, anesteziolozi, stomatolozi…, javlja HRT.