Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
15. prosinca 2019.
Veliki problem

Neusklađeni termini: Neki maturanti već prošli prijemne na fakultetima, a onda pali na državnoj maturi

Foto Jurica Galoić / PIXSELL
Foto Jurica Galoić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2019. u 7:17 2019-07-12T07:17:16+02:00

Na riječkom Sveučilištu, kaže rektorica prof.dr. Snježana Prijić Samaržija, to nije slučaj, jer to se Sveučilište odlučilo da neće provoditi prijemne ispite, već je državna matura jedina ulaznica za fakultet

Ovogodišnja generacija, kao uostalom i prijašnje generacije maturanata, našla se suočena s još jednim problemom, a riječ je o neprilagođenosti terminima, jer pojedini su fakulteti proveli prijemne ispite prije objave rezultata državne mature, maturanti su na tim prijemnim ispitima prošli, a onda su ovaj tjedan shvatili da im je sve bilo uzalud, jer nisu prošli test državne mature.

Na riječkom Sveučilištu, kaže rektorica prof.dr. Snježana Prijić Samaržija, to nije slučaj, jer to se Sveučilište odlučilo da neće provoditi prijemne ispite, već je državna matura jedina ulaznica za fakultet.

- Stav Sveučilišta u Rijeci je da mi podržavamo državnu maturu kao antikorupcijski i unificiran način te mjeru znanja na zajedničkoj razini. Naši fakulteti nemaju dodatne prijemne ispite i dodatne provjere znanja. U potpunosti poštujemo rezultate državne mature. Za upise na fakultete pokazalo se da je to mehanizam koji dobro selekcionira i sprečava nejednakosti u kriterijima. Postoje provjere kompetencija na pojedinim programima i rezultati tih provjera pridodaju se rezultatima državne mature. Međutim znamo da su na drugim sveučilištima počeli uvoditi prijemne ispite, navodi rektorica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.