Ministra više brine ugled bolnice nego incident

Neumjestan Milinović: Nije gospićka bolnica više ona u koju je Čkalja preporučivao da se šalje punicu umrijeti

Ljerka Bratonja Martinović

Ministar zdravstva zatražio je istragu o incidentu koji se dogodio uz bolnički krevet u kome se dvogodišnjakinja borila za život, ali ga je više uznemirio negativan kontekst u kome se spominje njegova "klinika Schwarzwald"



– Izražavam nezadovoljstvo i žaljenje zbog tog incidenta, a ispričavam se svima koje je taj okršaj doveo u neugodnu situaciju. Nedopustivo je da se bilo tko u Hrvatskoj fizički obračunava, a kamoli liječnici u bolnici – izjavio je ministar Milinović na konferenciji za novinare nakon obilaska KBC-a Zagreb. 


– Prije 20 godina beogradski glumac Čkalja šalio se da je, ako se želite riješiti punice, pošaljete u gospićku bolnicu. Danas je to hrvatska klinika Schwarzwald, to je moja bolnica, i ne želim da neki incident naruši njen ugled, ustvrdio je Milinović, kojega je pogodilo što se bolnica iz koje dolazi spominje u tako negativnom kontekstu. 


Prema svjedočenju roditelja koji su prošlog vikenda malu Antoniju dovezli u OB Gospić u teškom stanju, liječnik Drago Ratković sukobio se s anesteziologom Damirom Pahljinom oko bolničkog kreveta dok je njihovo dijete, boreći se za život, ležalo u istoj sobi. Vikanje i naguravanje među spomenutom dvojicom završilo je šamaranjem, ispričali su roditelji šokirani ponašanjem liječnika koji su trebali spašavati dijete. 




Ravnateljica gospićke bolnice već se navodno izjasnila kako sukob dvojice liječnika nije imao nikakva utjecaja na smrt male pacijentice, navodeći kako je stanje meningkokne sepse u kojoj se dijete nalazilo uz pravodobno liječenje smrtonosno u 90 do 95 posto slučajeva. 


Nakon što od ravnateljice OB Gospić dobije izvješće o incidentu, ministar će, kako najavljuje, zatražiti od Hrvatske liječničke komore da u toj bolnici obavi stručni nadzor i utvrdi je li bilo propusta u zdravstvenoj usluzi koju je djevojčica tamo primila.