Tražili azil pa pobjegli?

Nestali u Splitu: Policija traži tri brata Afganistanca. Imaju od 12 do 17 godina i krenuli su u Francusku

Mario Matana

Trojica Afganistanaca nalaze se na popisu nestalih osoba / arhiva NL

Trojica Afganistanaca nalaze se na popisu nestalih osoba / arhiva NL

Tri brata su odmah nakon što ih je hrvatska policija pronašla (zatečeni su 14. ožujka na području Trilja, odnosno odmah nakon što su ilegalno ušli u Hrvatsku) kazali kako im je konačno odredište Francuska, gdje se nalazi njihova rodbina.



Tri brata Rezapoor, Hadi (17), Hamed (14) i Omid (12), mladi Afganistanci koji su od sredine ožujka u Hrvatskoj, gdje su zatražili i azil, nestali su prošlog četvrtka i najvjerojatnije su se uputili prema – Francuskoj! Splitska policija za njima traga već pet dana traga. Kako doznajemo, tri brata su odmah nakon što ih je hrvatska policija pronašla (zatečeni su 14. ožujka na području Trilja, odnosno odmah nakon što su ilegalno ušli u Hrvatsku) kazali kako im je konačno odredište Francuska, gdje se nalazi njihova rodbina. Hrvatske institucije kontaktirale su s francuskim, točnije s rodbinom mladih Afganistanaca, koji su ih odbili primiti.


Rekli su kako se ne mogu skrbiti o njima jer je i njihova situacija u Francuskoj očajna te ih ne mogu preuzeti na čuvanje. Dječacima Rezapoor je tako preostala Hrvatska – Centar za socijalnu skrb Sinj im je odredio smještaj u Domu na splitskim Brdima, gdje su i smješteni proteklih mjeseci, a određen im je i mjesečni dohodak za osobne potrebe, kao i posebna skrbnica koja se nalazi na »listi posebnih skrbnika za djecu bez pratnje« pri nadležnom ministarstvu. Sve nam je potvrdila i ravnateljica splitskog Centra za socijalnu skrb Tatjana Vukman.


– Djeca su 20. lipnja u prisustvu prevoditelja i posebnog skrbnika pred nadležnim tijelom MUP-a podnijeli zahtjev za međunarodnu zaštitu, azil u Hrvatskoj, a taj postupak je još u tijeku. Njihov nestanak je donekle neočekivan jer su dobro uklopili, prema njima se postupalo u skladu sa svim zakonskim propisima te im je osigurana odjeća, jednokratna novčana pomoć, pravo na zdravstvenu zaštitu, tijekom ljeta su im volonteri Udruge Most organizirali učenje hrvatskog jezika, a i oni su bili zadovoljni smještajem. Posebna skrbnica je 29. lipnja podnijela i zahtjev za upisom dva mlađa brata u Osnovnu školu na Brdima pa su i uključena u program pripremne nastave za učenike koji ne znaju hrvatski jezik. Zadovoljni njihovom prilagodbom bili su i iz UNHCR-a kada su ih došli pogledati – kaže nam ravnateljica Centra za socijalnu skrb Tatjana Vukman. Braća Rezapoor su u četvrtak otišli na kupanje u popodnevnim satima te je policija o njihovom nestanu obaviještena kada se nisu vratili do večernjih sati.




Najvjerojatnije su krenuli prema Francuskoj. Postoji problem kojeg tri brata vjerojatno nisu svjesna, kažu nam iz CSS-a. U slučaju da policija braću pronađe u Francuskoj, bit će izručeni državi u kojoj su zatražili azil, po sili zakona, gdje moraju provesti najmanje pet godina! Iz splitske policije su nam također potvrdili kako su trojica mladih Afganistanaca na popisu nestalih osoba te su o njihovom nestanku obaviještene sve Policijske uprave.