Politički dužnosnici u nogometu

Nepoštivanje Zakona o sportu: »Pola« nogometa u sukobu interesa, a Mornarovo ministarstvo šuti

Tihomir Ponoš

Budući da niz dužnosnika u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa obnaša dužnosti koje ne bi smjeli obnašati prema Zakonu o sportu, dakle članovi su skupština ili izvršnih tijela sportskih saveza, pitali smo još 15. prosinca prošle godine MZOS što je poduzelo po tom pitanju



ZAGREB » Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i resorni ministar Vedran Mornar ništa ne čine ili nam ne žele reći što čine po pitanju provedbe Zakona o sportu, konkretno članka 46. toga Zakona.


On propisuje da u skupštini i izvršnom tijelu sportskog saveza ne mogu biti i imati ovlasti u zastupanju osobe koje ne mogu biti članovi uprave, odnosno nadzornog odbora dioničkog društva prema Zakonu o trgovačkim društvima i zakona kojim se uređuje sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti.


  Budući da niz dužnosnika u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa obnaša dužnosti koje ne bi smjeli obnašati prema Zakonu o sportu, dakle članovi su skupština ili izvršnih tijela sportskih saveza, pitali smo još 15. prosinca prošle godine MZOS što je poduzelo po tom pitanju, hoće li pokrenuti nadzor zakonitosti rada tijela sportskih saveza u kojima su dužnosnici u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, moraju li dužnosnici koji su članovi skupština ili izvršnih tijela sportskog saveza dati ostavke na dužnosti u sportskim savezima, odnosno moraju li ih sportski savezi razriješti dužnosti i u kojem roku. Pitali smo i kakve su kazne predviđene (a nisu nikakve) te što će Ministarstvo poduzeti ostanu li dužnosnici i dalje na funkcijama u sportskim savezima. Usprkos višestrukim najavama, nikakav odgovor nismo dobili što svakako ne služi na čast vlasti koja se želi dičiti vlastitom transparentnošću.




  Među istaknutijim dužnosnicima koji prema odredbama Zakona o sportu iz 2013. godine ne bi smjeli biti na izvršnim dužnostima i skupštinam sportskih saveza je Anka Mrak-Taritaš koja je ministrica i predsjednica Hrvatskog jedriličarskog saveza. Hrvatski nogometni savez obiluje takvim slučajevima. Konkretno Ante Kulušić je dopredsjednik Izvršnog odbora HNS-a i saborski zastupnik HDZ-a, zatim Božo Galić član IO-a HNS-a i župan Vukovarsko-srijemske županije također iz HDZ-a. Iz te su stranke i Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije i član Skupštine HNS-a, Đuro Bukvić, dopredsjednik IO HNS-a i načelnik općine Lukač.


  Ako već Ministarstvo nije sposobno nikako odgovoriti u razumnom roku, to su još u prosincu učinili HJS i HNS. Hrvatski jedriličarski savez je konstatirao da su se okolnosti promijenile od trenutka izbora Mrak-Taritaš za predsjednicu te da su nakon toga mijenjane odredbe Zakona o sportu. U Hrvatskom jedriličarskom savezu očekuju upute Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta po kojima će postupiti Mrak-Taritaš. U HNS-u su zaključili da nema nikakvih problema jer navedene osobe djeluju u skladu s odrebama Zakona o sprječavanju sukoba interesa.