Pojačan nadzor

Neoznačavanje i nepridržavanje cijene: Inspektori u akciji u trgovinama odjećom i obućom

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL



ZAGREB – Akcija pojačanog inspekcijskog nadzora u trgovinama tekstilom i obućom pokazala je da su najčešće nepravilnosti neoznačavanje proizvoda propisanim podacima i nepridržavanje istaknute maloprodajne cijene, objavilo je u petak Ministarstvo gospodarstva.


Kako se navodi u priopćenju na internet stranicama Ministarstva gospodarstva, Uprava za inspekcijske poslove provela je 14. travnja akciju pojačanog nadzora u trgovinama tekstilom i obućom.


Akcijom, koju su proveli tržišni inspektori Ministarstva gospodarstva, obuhvaćeno je 80-tak trgovina na području cijele Hrvatske te je ukupno pregledano više od 360 proizvoda tekstila i obuće.




»Najviše nepravilnosti uočeno je po pitanju primjene Zakona o zaštiti potrošača, a kao najčešći problemi utvrđeni su neoznačavanje proizvoda propisanim podacima, kao i nepridržavanje istaknute maloprodajne cijene. Također, prilikom trajanja posebnog oblika prodaje trgovci ne ističu i cijene u redovnoj prodaji. Nadalje, utvrđeno je i trajanje akcija u razdoblju duljem od zakonski propisanih 30 dana, kao što i kod pojedinih trgovaca sezonska sniženja traju u razdoblju drugačijem od propisanog«, navode iz Ministarstva.


Podsjećaju kako je za prekršaj neoznačavanja proizvoda propisanim podacima predviđena kazna od 15.000 do 100.000 kuna za pravnu te od 10.000 do 15.000 kuna za odgovornu osobu, dok se za ostale prekršaje kazne kreću od 10.000 do 100.000 kuna za pravnu osobu te od 10.000 do 15.000 kuna za odgovornu osobu.


Osim po Zakonu o zaštiti potrošača, iz Ministarstva ističu kako su česti i prekršaji po Zakonu o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenu sukladnosti.


Najčešći prekršaj po tom Zakonu je da nazivi tekstilnih vlakana nisu napisani na hrvatskom jeziku, a za njega je predviđena kazna u iznosu od 5.000 do milijun kuna za pravnu i od 500 do 50.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, navode iz Ministarstva.