Nacionalni stožer

Nema novih slučajeva zaraženih koronavirusom, a nema ni zabrane većih okupljanja i manifestacija

Hina

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Trenutno je 87 bolensika testirano, u obradi je 8, nema novi pozitivnih slučajeva, rekao je ministar Vili Beroš



Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u srijedu da je do sada obrađeno 87 uzoraka te da se trenutno obrađuje njih osam, no da zasad nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.


“Trenutno je 87 bolesnika testirano, osam je u obradi, a rezultate još čekamo. Pozitivnih novih zasada nema”, rekao je ministar Beroš na drugoj današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.


U Hrvatskoj je, inače, do sada potvrđena zaraza koronavirusom kod dvije osobe, a riječ je o dva brata.




Treći bliski kontakt prvozaražene osobe također čeka rezultate testiranja, potvrdio je ministar. Majka zaraženih pacijenata je pod zdravstvenim nadzorom i za sada, tvrdi Beroš, ne pokazuje simptome. 


Što se tiče mjere sigurnosti u bolnicama, ponovio je da će preporučiti zabranu posjeta, ne samo zbog koronavirusa, nego i zbog gripe, dok redovni program mora ići dalje.


64 osobe pod intenzivnim epidemiološkim nadzorom


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izvijestio je da je Epidemiološka služba provela aktivnosti traženja kontakata od drugog zaraženog mladića i dovršila traženje kontakata od prvog zaraženog.  


Trenutno imaju 64 osobe pod intenzivnim epidemiološkim nadzorom te se prati njihovo zdravstveno stanje. Osobe pod nadzorom dva puta dnevno moraju se javiti epidemiologu, a ukoliko se ne jave, epidemiolog će zvati njih i provjeriti njihovu temperaturu i zdravstveno stanje. 


Upitan može li se koronavirus dobiti i drugi put, odnosno nakon što se već preboli, rekao je da na neke bolesti postoji  trajni, doživotni imunitet, dok na druge, poput gripe, kratkotrajni. “Ako drugi put obolite od istog tipa virusa, ta bolest je puno blaža. Za koronavirus nemam taj odgovor jer imamo tek 2.000 oporavljenih i ne znamo postoji li okolnost takva da bi se oni oni ponovno zarazili koronavirusom. Ali, sasvim smo sigurni da postoji imunitet jer je on detektiran, odnosno detektirana su antitijela”, rekao je Capak. 

Testiranje može biti pozitivno, a da osoba nema nikakve simptome, zbog toga je i CDC prije nekoliko dana promijenio definiciju bolesti gdje se kaže da ako je nalaz na koronavirus pozitivan, iako osoba nema simptome, smatra se pozitivnim slučajem infekcije. 


Osoba može imati simptome, a da nalaz bude negativan što znači, tumači Capak, da u tom trenutku nije inficirana s koronavirusom, što ne znači da kroz nekoliko dana neće biti. 


Granična policija do sada profilirala 1.068 osoba 


Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da granična policija nastavlja sa svim preventivnim aktivnostima na graničnim prijelazima koji se tiču putnika koji dolaze iz ugroženih područja, a granična policija je u obvezi i detaljno provjeravati sve osobe na ulasku u Hrvatsku.


Do sada su profilirali 1.068 osoba za koje su obavijestili granične sanitarne inspektore i nad kojima je doneseno rješenje o zdravstvenom nadzoru. 


Sve policijske uprave su izvijestile da imaju dovoljno opreme za postupanje na graničnim prijelazima, s time da se u normalnom postupanju koriste gumene rukavice i maske, dok se u slučajevima druge linije kontrole za osobe koje trebaju dodatne mjere, koriste se zaštitni ogrtači i naočale, rekao je Milina.


Ne postoji potreba za zabranom većih javnih okupljanja


Predsjednik Stožera Davor Božinović rekao je da su na sastanku istaknuli važnost komuniciranja između županijskih stožera i Nacionalnog stožera. 


Što se tiče organizacije većih javnih okupljanja, ističe, zajednička je procjena, kao i na razini EU, da ovom trenutku ne postoji potreba za generalnom zabranom.


“Međutim, moramo uzeti u obzir činjenicu da je uvijek moguće doći do promjene epidemiološke situacije, pa s obzirom na to, mjesto i sudionike svaki događaj se treba posebno razmotriti na županijskoj ili nacionalnoj razini”, objasnio je Božinović.


Liječnici koji nisu članovi stožera, moraju sudjelovati u radu županijskih stožera zbog prirode izvanrednog događaja, dok se županijski stožeri moraju upoznati s naputkom ministra Beroša u postupanju zdravstvenih ustanova s ciljem zaštite bolesnika u vidu sezonske gripe i slučajeva koronavirusa.


Prvooboljeli mladić radi u kompaniji Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu, a prošlog je tjedna zajedno s djevojkom boravio u Milanu na utakmici Lige prvaka. Prvi nalaz njegove djevojke bio je negativan. Osim mladića, zaražen je i njegov brat koji je zaposlenik HEP-a. Oboje zaraženih imaju blagu kliničku sliku, dobivaju potrebne lijekove i ne očekuju se komplikacije.


Nakon aktiviranja Nacionalnog stožera civilne zaštite zbog pojave koronavirusa u Hrvatskoj, od danas se aktiviraju i županijski stožeri, koji su upoznati s mjerama koje treba provoditi u svim hrvatskim županijama, izjavio je ranije danas predsjednik Nacionalnog stožera Davor Božinović.


Božinović je nakon sastanka s predstavnicima županijskih stožera rekao novinarima da se razgovaralo o organizaciji zdravstvenih ustanova i na koji način će se provoditi mjere vezane uz objekte koji bi se koristiti za izolaciju, odnosno karantenu, ako se za tim pokaže potreba.