Dani hrvatskog turizma

Nedostatak radne snage i koncesije nad pomorskim dobrom najveće boljke hrvatskog turizma

Biljana Savić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Tijekom ovoga vikenda Hrvatska će ostvariti 100-milijunto noćenje, što je novi rekord, prvi put u povijesti i 3 godine ranije nego što se očekivalo, kazao je Gari Cappelli



MALI LOŠINJ  Nedostatak radne snage i koncesije nad pomorskim dobrom su istaknute kao jedne od najvećih boljki hrvatskog turizma o kojima su u sklopu Dana hrvatskog turizma u Malom Lošinju raspravljali članovi vlade sa raznolikom publikom DHT-a. Okrugli stol moderirao je televizijski i radijski voditelj Mislav Togonal, a uz Ministra turizma Garija Cappellija na okruglom stolu sudjelovali su i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban, državna tajnica za more u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac, državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević te zamjenica ravnatelja Porezne uprave marijana Vuraić Kudeljan. Katarina Ivanković Knežević je po pitanju nedostatka radne snage u turizmu kazala da je praksa u ostalim zemljama pokazala da najprije migriraju ljudi s nižom stručnom spremom, a nakon dvije godine odlazi visokokvalificirani kadar.



– Mjere koja se zove obrazovanje nezaposlenih iznimno je slabo korištena posljednjih pet godina, a od 2012. godine do sada ovaj je program prošlo tek sedam osoba, kazala je Ivanković Knežević i najavila da je osnovan obrazovni program za poslove u turizmu u koji će se do kraja godine će uključiti 3,800 ljudi. Kad je riječ o nedostatku radne snage, Predsjednik Sindikata turizma Hrvatske Eduard Andrić pitao je kad će Vlada RH shvatiti da je porezna politika nepravedna prema turističkoj djelatnosti.




– Omogućimo hotelijerima veće prihode kroz smanjenje PDV-a, pa će plaće radnika u turizmu biti veće i time ćemo zaustaviti odljev radne snage, kazao je Andrić, a ministar Cappelli odgovorio je da nije baš siguran da su plaće djelatnika u turizmu bile veće dok je PDV bio 13 posto, no kad bi hotelijeri garantirali da će u slučaju spuštanja poreza povećati plaće radnicima i kad bi to zaustavilo odljev radne snage iz Hrvatske, da bi se on prvi zalagao za smanjenje PDV-a u turizmu.



Kad je riječ o koncesijama nad plažama, rečeno je da samo 24 plaže u Hrvatskoj za koje je županija dala koncesiju nemaju pristup široke javnosti, ali da je riječ o plažama koje čine strogu tehnološku cjelinu s objektom, poput hotela Exscelsior u Dubrobniku, na čiju plažu se može ući samo ulaskom u hotel. Na okruglom stolu bilo je pitanja tko zapravo ima pravo kupače udaljavati od plaža ili pak na zarađivati na plažama. Gradonačelnici Bila, Vira i Malog Lošinja pitali su predstavnicu Ministarstva mora zašto se lokalnim zajednicama ne mogu davati koncesije ili zašto država bez pitanja dodjeljuje koncesije nad njihovim plažama bez da ih pita.


– Centralizirano upravljanje pomorskim dobrom nije normalno, Bol se obranio, ali Novalja se nije. To baš i nije normalno da jedan grad ne može po tom pitanju ništa reći, nego da se, primjerice, za Novalju o tome odlučuje u Gospiću bez da u gradu itko o tome išta zna. Jedini tko tko može upravljati kvalitetno svojom obalom su sami njeni građani, kazao je načelnik Vira Kristijan Kapović. Gradonačelnik Bola Tihomir Marinković istaknuo je da se Bol uspio oduprijeti situaciji da netko za njih centralno odlučuje i da će se i dalje boriti protiv toga da im strani koncesionar dođe na njihovu poznatu plažu Zlatni rat te najavio da će se sama lokalna zajednica javiti na natječaj.



Cappelli je naveo svoj primjer kazavši da, dok je on bio gradonačelnik Malog Lošinja, gdje je na vlasti HDZ, Primorsko-goranska županija, koja je SDP-ovska, nikad nije ništa napravila bez da kontaktira gradsku upravu Maloga lošinja i bez da ona da zeleno svjetlo, usprkos političkim suprotnostima. Državna tajnica iz Ministarstva mora Maja Markovčić Kostelac kazala je da država odlučuje o koncesijama jer se boje da bi inače došlo do nereda.



Tijekom ovoga vikenda Hrvatska će ostvariti 100-milijunto noćenje, što je novi rekord, prvi put u povijesti i 3 godine ranije nego što se očekivalo, kazao je Gari Cappelli i naglasio da je sad najvažnije disperzirati turistički promet izvan špice sezone i na kontinent. Cappelli je najavio da će se uskoro u saborskoj raspravi naći zakon o pružanju usluga u turizmu koji će otvoriti nove prilike za cjelogodišnji turizam, među kojima i za zdravstveni, ali i za investicije. U tom je kontekstu navedeno da Hotel u Krapinskim toplicama bilježi 86 posto popunjenosti tijekom cijele godine, što nema ni jedan hotel na hrvatskoj obali. Ministrica Gabrijela Žalac u tom je kontekstu kazala da u EU fondovima ima prostora za turizam i da je dogovoren program kreditiranja HBOR-a i poslovnih banaka za gradnju smještajnih kapaciteta.



– Gradovi i općine mogu održavati plažu, ali koncesiju dobivaju oni koji daju najpovoljniju ponudu, kazala je i ocijenila da veći problem predstavlja činjenica da oni koji imaju koncesijsko odobrenje, primjerice rentaju ležaljke i suncobrane, ne smiju onemogućiti opću upotrebu.


– Ako imate na nekoj plaži rasprostranjene ležaljke, a nema mjesta za ručnike, to nije neispravan način korištenja koncesijskog odobrenja. A to se radi zbog čega ćemo imati ubuduće više nadzora, najavila je državna tajnica.