Dvije godine zatvora

Neće se povući nakon osuđujuće prvostupanjske presude: Čehok kaže da se HNS i SDP trebaju pokriti grobnom tišinom

Dražen Ciglenečki

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Njega je u srijedu Županijski sud u Zagrebu osudio na dvije godine zatvora za nezakonitu zamjenu gradskog zemljišta s tvrtkom Davora Patafte, koji je također osuđen u ovom predmetu, te za malverzacije sa zemljištem za izgradnju POS-ovih stanova i nepravilnosti vezane za upravljanje varaždinskom zračnom lukom. 



ZAGREB – Ivan Čehok je 2011. podnio ostavku na mjesto gradonačelnika Varaždina, jer je to bio uvjet da izađe iz Remetinca, a nakon što je nepravomoćno osuđen za kazneno djelo zbog kojeg mu je prije sedam godina određen istražni pritvor, ne namjerava se povući. Premda to opozicija u varaždinskom Gradskom vijeću traži od Čehoka. On je jučer poručio SDP-u i HNS-u da bi se »trebali pokriti grobnom tišinom, zbog toga što su to ljudi koji su nakon moje ostavke izvrgli grad milijunskim tužbama«.


– Oslobođen sam dosad za tri točke, a osuđen za dvije koje se odnose na vještačenje s kojima ja nemam apsolutno nikakve veze. To je vještačenje sud prethodno sam odbacio i zatražio novo. Žalit ću se na to. Kad mi presuda bude pravomoćna, tada ću napraviti što treba u takvim okolnostima, rekao je Čehok odgovarajući na zahtjeve za ostavkom.


SDP za ostavku


Njega je u srijedu Županijski sud u Zagrebu osudio na dvije godine zatvora za nezakonitu zamjenu gradskog zemljišta s tvrtkom Davora Patafte, koji je također osuđen u ovom predmetu, te za malverzacije sa zemljištem za izgradnju POS-ovih stanova i nepravilnosti vezane za upravljanje varaždinskom zračnom lukom. Prvo je SDP pozvao Čehoka da odstupi zbog »višemilijunske štete koju je napravio Varaždinu«. »Ako ima i mrvicu političke i ljudske odgovornosti prema građanima, Čehok treba prekinuti ovu farsu i mora odmah odstupiti s pozicije gradonačelnika«, ističe se u priopćenju varaždinskog SDP-a. Narodnjaci su se, pak, prisjetili da su prije posljednjih lokalnih izbora zastupali stav da se Čehok s ovakvom optužnicom ne ni smio kandidirati. Ali, Čehoku su podršku pružili njegovi koalicijski partneri iz HDZ-a.




Premijer Andrej Plenković nije, primjerice, prošle godine Božidaru Kalmeti dopustio da se, zbog optužnice za zlouporabu dužnosti, ponovno kandidira za gradonačelnika Zadra, ali Damiru Habijanu, šefu HDZ-a u Varaždinu, ne predstavlja problem ni Čehokova presuda.


– Nije ovo prvi takav slučaj u Hrvatskoj i Europi i nema potrebe za novim izborima i izazivanjem izvanrednog stanja. Sve što dolazi od oporbe je demagogija, pa i ovaj poziv gradonačelniku da podnese ostavku – izjavio je Habijan novinarima.


Podrška HDZ-a


Možda i ohrabren solidarnošću HDZ-a, Čehok nije jučer bio u defenzivi nego je napao političke protivnike da su zapravo oni ti koji su financijski oštetili Varaždin.


– Nakon moje ostavke HNS i SDP su došli na vlast i potom grad izvrgnuli milijunskim tužbama zbog zbrinjavanja otpada. Gradu prijeti katastrofa, a da su oni provodili ugovor koji smo 2008. sklopili s poduzećem Vis, bala s otpadom više ne bi bilo na području Varaždina i ovih tužbi ne bi bilo – upozorio je Čehok.