Nema labavo

‘Neće biti slobodnog glasovanja’: Izvor iz HDZ-a otkriva Plenkovićeve pripreme za usvajanje Istanbulske konvencije

Dražen Ciglenečki

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Kada neko stranačko tijelo donese odluku, ona je obvezujuća za sve članove, naglašava naš sugovornik iz vrha HDZ-a



ZAGREB Ministrica Nada Murganić priznala je da Vlada ne može ništa promijeniti u tekstu Istanbulske konvencije i da će se ona, nakon ratifikacije u Saboru, primjenjivati u cijelosti, uključujući i odredbe u kojima je pojam rod. Tako su Banski dvori ubrzo odustali od pokušaja da pričom o nekakvim ogradama u vezi s takozvanom rodnom ideologijom odobrovolje zastupnike HDZ-a koji se protive Istanbulskoj konvenciji, kao i konzervativnu društvenu scenu. Sada HDZ-ovci koji ne žele podržati taj dokument očekuju da im vodstvo stranke dopusti da glasuju u skladu sa svojom savješću, ali neslužbeno doznajemo da im to neće biti omogućeno.


Obvezujući »papir«


Samo nekoliko sati nakon što je u četvrtak na konferenciji za novinare govorila o ogradama na Istanbulsku konvenciju, ministrica Nada Murganić sama je sebe relativizirala. »Možete li intervenirati u dijelove konvencije koje govore o rodu ili ne možete«, upitao je u četvrtak navečer Nadu Murganić voditelj HTV-ove emisije »Otvoreno«.


– Svakako da ne možemo i mi smo toga svjesni. Kad se usvoji, konvencija je obvezujuća u svojem tekstu, iskrena je bila ministrica za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku. Dodala je da će, kao i u slučaju svakog zakona, Vlada tek »popratno precizirati što nam točno donose pojedini članci konvencije«. To je, dakle, malo više od ništa i uopće ne utječe na činjenicu ratifikacije Istanbulske konvencije. I premijer Andrej Plenković jučer je rekao da će Vlada pojasniti neke njezine odredbe.




– Postoje određeni aspekti koji zahtijevaju bolje obrazloženje u samom obrazloženju zakonskog akta, a to ćete vidjeti kad dođe na Vladu. Mislim da se može razjasniti sve što danas izaziva prijepore kod pojedinih političkih stranaka, izjavio je predsjednik Vlade. Negirao je da je Istanbulsku konvenciju odlučio poslati u Sabor na potvrdu zbog pritiska koalicijskih partnera, oporbenih stranaka i nevladinih udruga. Premijer tvrdi da je to njegova autonomna odluka, koju je najavio još u studenom 2016.


Ali, u većem dijelu HDZ-a Plenkovićev je potez svejedno izazvao konsternaciju i potpunu zbunjenost. I sada dosta njihovih zastupnika smatra da bi im se, po uzoru na njemački CDU, trebalo dopustiti slobodno glasovanje o Istanbulskoj konvenciji. U lipnju prošle godine, Bundestag je ozakonio istospolne brakove, pri čemu je kancelarka Angela Merkel omogućila demokršćanskim zastupnicima, što je tamo običaj kad su u pitanju osjetljive ideološke teme, da glasuju po savjesti. Ona sama čak je glasovala protiv. Protivnici Istanbulske konvencije u HDZ-u, odnosno takozvane rodne ideologije koju ona sadrži, htjeli bi da Plenković postupi kao Angela Merkel i ne pritišće na njih da moraju podržati taj dokument.


Bez mehanizama


Neki od tih zastupnika uvjereni su da u HDZ-u postoji i mehanizam prema kojem se može glasovati kontra odluke Kluba, pod uvjetom da se o tome prethodno obavijeste nadležna stranačka tijela.


– Ne bi bilo prihvatljivo da se na samom glasovanju digne ruka protiv, bez da se prije toga nije izvijestilo stranku o toj namjeri. Ali, ako se to dogovori unaprijed, onda se može glasovati mimo odluke stranke, kazao nam je jučer HDZ-ov saborski zastupnik koji ne može niti zamisliti da bi glasovao za Istanbulsku konvenciju. Međutim, visoki dužnosnik HDZ-a s kojim smo razgovarali demantira da je u njegovoj stranci ovakvo što moguće.

– Nemamo mi takav mehanizam. Nije sporno da zastupnici imaju neobvezujuće mandate. No, članstvo u stranci podrazumijeva i poštovanje stranačkih odluka. U HDZ-u postoji unutarstranačka demokracija i svatko na stranačkim tijelima ima pravo iznositi svoje mišljenje. Ali, onog trenutka kad neko stranačko tijelo donese odluku, ona je obvezujuća za sve članove, naglašava naš sugovornik iz vrha HDZ-a. To znači da će se u HDZ-u inzistirati da svi zastupnici podrže Istanbulsku konvenciju i da neće biti slobodnog glasovanja.


Budući da je parlamentarna većina vrlo tanka, ne dolazi, naravno, u obzir neke strožije sankcije za zastupnika HDZ-a koji će odbiti podržati Istanbulsku konvenciju. Ali, mogli bi, recimo, zaraditi »ribanje« u uredu premijera Plenkovića. Tako su prošli zastupnici koji su u studenom 2016. glasovali protiv skidanja zastupničkog imuniteta Stevi Culeju ili su, pak, eskivirali glasovanje o tome.