Čeka se jesen?

Ne žure: Još nije raspisan javni poziv za izbor vanjskih članova saborskih odbora

Tihomir Ponoš

Snimio Darko Jelinek

Snimio Darko Jelinek

Prošlogodišnji saziv Sabora također nije žurio s raspisivanjem poziva. Javni poziv raspisan je 28. rujna 2012. godine, više od devet mjeseci nakon što je konstituiran sedmi saziv



Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora još nije raspisao javni poziv za izbor vanjskih članova saborskih odbora, a ne zna se ni kada će to učiniti.


Na upit kada će to Odbor učiniti iz Službe za medije Sabora odgovoreno je da još ne raspolažu informacijom kada će biti raspisan javni poziv za izbor vanjskih članova saborskih odbora i za koje konkretne odbore.


Vanjski članovi saborskih odbora koji se imenuju u pravilu iz reda javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika, pozitivna su i dobra parlamentarna tradicija i svojevrsna stručna nadogradnja, bez prava glasa, radu zastupnika u parlamentarnim odborima zbog čega bi ih bilo korisno ubrzo imenovati. Poslovnik određuje u kojim se odborima imenuju vanjski članovi, a određeno je i koliko ih se imenuje u pojedinom odboru.




S obzirom na dosadašnja iskustva moguće je da će vanjski članovi u odborima biti imenovani tek za vrijeme jesenskog zasjedanja Sabora koje započinje 15. rujna. Prošlogodišnji saziv Sabora također nije žurio s raspisivanjem poziva i imenovanjima vanjskih članova.


Javni poziv raspisao je 28. rujna 2012. godine, više od devet mjeseci nakon što je konstituiran sedmi saziv, a vanjski članovi izabrani su uoči zimske ustavne stanke u radu Sabora, 14. prosinca 2012. godine.


Dakle, do raspisivanja javnog poziva do imenovanja protekla su dva i pol mjeseca, a u prošlom sazivu vanjski su članovi počeli raditi u odborima više od godinu dana nakon konstituiranja Sabora.