CRNE PROGNOZE

Ne smiri li se situacija do Uskrsa, koronavirus će teško pogoditi turizam. Što će učiniti Vlada?

Alenka Juričić Bukarica

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Koliki će biti konačan utjecaj virusa na turizam, za sada je nemoguće reći, ukazuju u Svjetskoj turističkoj organizaciji. Širenje virusa će se neminovno osjetiti u cijelom turističkom lancu, s time da se očekuje kako će najpogođenije biti male i srednje turističke tvrtke



RIJEKA – Svjetska turistička organizacija (UNWTO) je zbog epidemije virusa Covid-19 korigirala prognoze o kretanjima u svjetskom turizmu. Naime, više se ne prognozira rast od 3 do 4 posto, već u UNWTO-u očekuju kako će se u svjetskom turizmu dogoditi umjeren pad od jedan do tri posto.


Prevedeno u novac, riječ je o gubitku od 30 do 50 milijardi dolara turističke potrošnje. Turistički sektor je trenutačno najjače pogođen. Restrikcije putovanja i kretanja građana, otkazivanje avionskih letova i njihovo smanjivanje značajno je utjecalo na ponudu putovanja, a s druge strane i potražnja za putovanjima je u padu.


Koliki će biti konačan utjecaj virusa na turizam, za sada je nemoguće reći, ukazuju u Svjetskoj turističkoj organizaciji. Širenje virusa će se neminovno osjetiti u cijelom turističkom lancu, s time da se očekuje kako će najpogođenije biti male i srednje turističke tvrtke.




– Zbog toga treba razviti mjere za oporavak turističkog sektora u najpogođenijim zemljama – poručuju u Svjetskoj turističkoj organizaciji.


U neizvjesnosti


Ipak, u UNWTO-u podsjećaju kako je svjetski turizam bio u padu i 2003. kada je godinu obilježila epidemija SARS-a te rat u Iraku, te u 2009. uslijed ekonomske i financijske krize, međutim sektor je pokazao svoju potentnost i uslijedio je brz oporavak u idućim godinama.


Što se tiče Hrvatske, podaci za prva dva mjeseca ove godine pokazuju kako je u Hrvatsku stiglo 25 tisuća gostiju iz Italije, dok je lani u istom periodu stiglo oko 22 tisuće, što pokazuje da pad koji se osjetio tek u zadnjem tjednu veljače nije smanjio rezultat.


U prva dva mjeseca je, pak, s kineskog tržišta, u kojem se epidemija počela širiti u prosincu, stiglo oko 16 tisuća kineskih turista, odnosno desetak posto manje.


Očekivano, s blokadom sjeverne Italije i stopiranjem putovanja, već je početak ožujka očekivano donio daljnje smanjenje s virusom zahvaćenih tržišta. Iako se i dalje radi o malim brojkama, minusi ukupno do 8. ožujka Hrvatsku zasad još nisu gurnuli u crveno.



– Za sada nema problema s opskrbom dućana. Police se redovito pune, po tom pitanju nema panike u većim gradovima. Pretpostavljam da više problema imaju u manjim mjestima koja su pod karantenom. A živimo kako moramo, nažalost tek od danas se ljudi doista pridržavaju ograničenja i ostaju kod svojih kuća. Moramo ostati dva, tri tjedna kod kuće, i čini mi se da je sada ustvari velik dio odgovornosti na samim građanima da se pridržavaju tih naputaka i na taj način pomognu da se širenje virusa ograniči. Svakako je bolje sada nego kasnije. Zdravstvenim radnicima svaka čast, rade doista sve što mogu, no i stanovnici će morati odraditi svoje. Inače, naš je sustav na sjeveru Italije jedan od najboljih u Europi, a već je pod velikim pritiskom – kazao nam je jučer jedan hrvatski arhitekt koji radi u Milanu. Na pitanje je li i sam napunio rezerve hrane, kazao je kako nije, za sada panike nema, ne treba pretjerivati, ali treba biti odgovoran, zaključio je.



Po podacima E-visitora Hrvatske turističke zajednice, od 1. siječnja do 8. ožujka, u Hrvatskoj je ukupno ostvareno oko 580 tisuća dolazaka što je na razini istog razdoblja lani i više od 1,5 milijuna noćenja, odnosno 2 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.


U istom je razdoblju s tržišta Italije ostvareno oko 26 tisuća dolazaka minus od 5 posto i više od 66 tisuća noćenja što je pad od dva posto, dok je s tržišta Kine ostvareno više od 6 tisuća dolazaka ili 35 posto manje, i oko 12 tisuća noćenja, odnosno 32 posto manje.


Status quo koji je nastao ostavlja sve u neizvjesnosti što će se ubuduće dogoditi. Jasno je da je predsezona tek počela i da značajniji turistički promet kreće s uskrsnim blagdanima, ali i da će biti pogođena i valja očekivati gubitke. S obzirom na to da turistički sektor u Hrvatskoj čini gotovo petinu BDP-a, jasno je koliki je utjecaj na cjelokupni financijski krvotok zemlje. Iz Vlade su tako najavili mjere za turizam.


Štete nisu prevelike


Za sada najviše problema imaju agencije koje su radile s dalekim tržištima, a i s Italijom.


S obzirom na to da je zima vrijeme u kojem se ostvaruje vrlo mali dio ukupnog turističkog prometa, učinjene štete zasad nisu prevelike, no u sektoru pozdravljaju najave kako će Vlada, u slučaju da se ovakva situacija produži i produbi gubitke, reagirati.


Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, jučer nam je kazao kako je za sada prerano za zaključke, s obzirom na to da turistička godina tek počinje.


– Koliko mi je poznato, Austrija je donijela odluku o 100 milijuna eura pomoći svom turističkom sektoru, međutim, moramo znati da je ovo Austrijancima špica zimske sezone tako da je to neusporedivo.


Svakako pratimo razvoj situacije, i ako negativne posljedice koronavirusa budu imale značajniji utjecaj na poslovanje, formirat ćemo zahtjeve za pomoć sektoru.


U ovom je trenutku, s obzirom na to da smo na početku sezone, ipak prerano za to, tako da ćemo na dnevnoj osnovi pratiti razvoj situacije – rekao je Ostojić.


Ako se situacija ne smiri do Uskrsa, moguće je da bi neke tvrtke mogle doći u problem s likvidnošću, pa se onda može razgovarati o primjerice odgodama plaćanja poreza ili doprinosa, no za konkretnije ocjene valja još pričekati, dodaje.