Prosvjedna šetnja

“Ne damo Istru, Dalmaciju i novinarstvo”: Pred Ministarstvom se vikalo “ostavka – ostavka”, ostavljen mali šator

Ladislav Tomičić

Foto L. Tomičić

Foto L. Tomičić

Prosvjednici su na velikom komadu kartona otisnuli i Opću deklaraciju o ljudskim pravima čiji članak 19. govori o pravu na slobodu mišljenja i izražavanja, odnosno članak 38. Ustava RH



Par stotina novinara i javnih radnika skupilo se pred HND-om povodom Svjetskog dana slobode medija, kako bi prosvjedovali protiv politike koju provodi aktualni ministar kulture Zlatko Hasanbegović, čovjek koji je politički zanat pekao u proustaškom HČSP-u.


Potonje napominjemo kako bi se bolje razumio sadržaj transparenata koje su prosvjednici odlučili istaknuti –  “Ne damo Istru, Dalmaciju i novinarstvo”, “Smrt fašizmu, sloboda novinarstvu”… T su i transparenti upućeni Vladi, na kojima piše “Uređujte Vladu, a ne medije”, “Slobodno novinarstvo je nacionalni interes”, “Šutnja je Zlatk(k)o” i slično.


Prosvjednici su na velikom komadu kartona otisnuli i Opću deklaraciju o ljudskim pravima čiji članak 19. govori o pravu na slobodu mišljenja i izražavanja, odnosno članak 38. Ustava RH, kojim se jamči sloboda mišljenja, izražavanja misli, a zabranjuje cenzura.




Novinari će od HND-a prošetati do Ministarstva kulture i tamo glasno poručiti Hasanbegoviću svoje stavove.


NOVO 10:38 – Na prosvjedu se pojavio i jedan vremešni kontraprosvjednik koji je nasuprot njih stao s transparentom na kojim se prosvjednike naziva “bijesnim psima pete kolone”. Transparent je napisan s dosta gramatičkih pogrešaka.


NOVO! 10:24 – U jednom trenutku, preg zgradom Ministarstva začulo se nešto poput kolektivnog “Oče naša”. Ali nije bila u pitanju molitva. Prisutni su naglas čitali članak 19. Deklaracije o ljudskim pravima i članak 38. Ustava. Na tek nekoliko prozora Ministarstva kulture, pojavilo su se glave zaposlenih, a okupljeni su počeli skandirati “Ostavka – ostavka”.


NOVO! 10:13 – Kako doznajemo, ispred Ministarstva kulture, novinari planiraju podići šator po uzoru na onaj nedavno uklonjeni u Savskoj 66. Doduše, u skladu sa svojim platežnim mogućnostima neće to biti šator koji može primiti desetine ljudi. Radi se o šatoru u koji se može smjestiti maksimalno pet javnih radnika i to onih mršavijih.