Novi trend među lopovima

Ne bacajte račune u smeće! Prevaranti u kantama nalaze osobne podatke radi sklapanja ugovora o kreditu ili telefoniji pod tuđim imenom

P. N.

Na računima su važni podaci koji ne smiju završiti u kontejneru / Snimio Vedran KARUZA

Na računima su važni podaci koji ne smiju završiti u kontejneru / Snimio Vedran KARUZA

Istoga dana kada je Kutjevčanka prijavila prijevaru, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podignulo je optužnicu protiv 34-godišnjaka koji je od prosinca 2012. do ožujka 2014. na području Varaždina, Kuršanca i Koprivnice pretraživši kante za smeće pronašao odbačene račune i druge dokumente s osobnim podacima devet osoba. Bez njihova znanja i suglasnosti telefonski je zaključio pretplatničke ugovore s dva teleoperatera



KUTJEVO Tridesettrogodišnja Kutjevčanka nesvjesno je postala nova žrtva kradljivaca osobnih podataka. Kako se doznaje iz Policijske uprave požeško-slavonske, 33-godišnjakinja je u ponedjeljak prijavila da je još uvijek nepoznata osoba ove godine, koristeći se njezinim osobnim podacima, podigla zajam od nekoliko tisuća kuna koji joj je u ratama došao na naplatu, javlja portal Glasa Slavonije.


Policija je pokrenula potragu za kradljivcem identiteta, protiv kojeg slijedi kaznena prijava.


Brojni su načini na koji lopovi dolaze do tuđih osobnih podataka, a jedan od njih je i da kopaju po – tuđem smeću!




Naime, istoga dana kada je Kutjevčanka prijavila prijevaru, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podignulo je optužnicu protiv 34-godišnjaka koji je od prosinca 2012. do ožujka 2014. na području Varaždina, Kuršanca i Koprivnice pretraživši kante za smeće pronašao odbačene račune i druge dokumente s osobnim podacima devet osoba.


Bez njihova znanja i suglasnosti telefonski je (!?) zaključio pretplatničke ugovore s dva teleoperatera navevši osobne podatke tih osoba, uključujući OIB. Tako je sklopio ugovore za 25 telefonskih brojeva na ime pojedinih osoba kojima se potom on koristio. Ljudima koji o tome nisu imali pojma napravio je dugove za račune veće od 31.000 kuna.


Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) savjetuje građanima da, prije nego što račune sa svojim osobnim podatcima bace u koš za smeće, dobro razmisle što bi se moglo dogoditi da ih netko pronađe.


– Izliste s osobnim podacima koji vam više ne trebaju – uništite! Čuvajte osobne podatke od neovlaštenih dostupa jakim šiframa. Ostavljajte samo nužne osobne podatke, odnosno imate pravo znati zašto se od vas traži određeni opseg osobnih podataka – navode u AZOP-u.


Iz Agencije navode i da građani budu oprezni pri ostavljanju osobnih podataka na internetu (društvenim mrežama, poslovnoj mreži…), koji su onda dostupni svima. Sve to kriminalac može zloupotrijebiti, piše Sandra Lacić na portalu Glasa Slavonije.