Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Sukob bivše premijerke i bivšeg premijera

Nazire se sudski obračun: Jadranka Kosor će tužiti Ivu Sanadera zbog klevete

Bivši suradnici –  Ivo Sanader i Jadranka Kosor / Snimio Darko JELINEK  / NL arhiva
Bivši suradnici – Ivo Sanader i Jadranka Kosor / Snimio Darko JELINEK / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 13. siječanj 2016. u 21:38 2016-01-13T21:38:59+01:00

ZAGREB  Nazire se sudski obračun Ive Sanadera i Jadranke Kosor.  Bivša premijerka razmišlja o tužbi za klevetu protiv svojeg prethodnika, jer je ovaj ne prestaje optuživati da je glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću u siječnju 2010. naložila neka ga kazneno goni.

Vijest o tome objavila je u ponedjeljak navečer Nova TV.

Da će  tužiti Sanadera Kosor nije potvrdila, ali ni demantirala, a ništa nije htjela komentirati ni jučer za naš list. »Samo neka on iznosi što je moguće više optužbi koje će mu, kako on vjeruje, pomoći«, uvijeno je priprijetila Kosor u odgovoru na pitanje Nove TV je li Sanaderova optužba vrijedna sudske tužbe. Nova je objavila kako je Kosor »angažirala odvjetnika Veljka Miljevića« da je zastupa u tim sporovima. Na upit našega lista može li to potvrditi ili demantirati, Miljević nam je jučer odgovorio kratkim ali pitijskim SMS-om: »Još ne«, poručio nam je.

Od ranije je poznato kako Kosor razmatra tužbu protiv Sanadera. Shvatljivo je, naime, da joj smetaju njegove optužbe koje bi – kad bi se pokazale točnima – mogla značiti čak i da je Kosor počinila kazneno djelo prisile prema pravosudnom dužnosniku, i to još s pozicije predsjednice Vlade.

Iz Miljevićeva odgovora našem listu razabire se da bivša premijerka razgovara s odvjetnicima procjenjujući šanse ali i rizike. No ako je suditi prema ponašanju bivšeg premijera, Kosor bi na tužbu mogla biti prisiljena. Kako vrijeme prolazi, naime, Sanaderova se proceduralna pozicija poboljšava – od pravomoćno osuđenog za ratno profiterstvo i korupciju on je danas »samo« optuženik s pravom na presumpciju nevinosti – pa njegove optužbe protiv Kosor, premda sadržajno konstantne, bivaju sve ozbiljnije i detaljnije.

O složenom političkom odnosu Ive Sanadera i Jadranke Kosor, naime, javnost je dosad saznala zapravo vrlo malo, a kada bi se njih dvoje suočili u sudnici, gotovo bi sigurno mnoge tajne izašle na svjetlo dana.

Svjesni su toga i Sanader i Kosor; s druge strane, pak, sadašnji interesi – njemu potreba za obranom na sudu, njoj želja da sačuva politički obraz – naprosto ih guraju prema konačnome obračunu. Igra živaca zato će se vjerojatno nastaviti, a ako se na kraju ipak suoče u sudnici, najveći dobitnik mogla bi ispasti – javnost, koja ima pravo znati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.