Sindikalisti iznijeli prijedlog

Nastavljeni kolektivni pregovori zdravstvenih sindikata i ministra zdravlja

Hina

Kolektivni pregovori zdravstvenih sindikata i ministra zdravlja Siniše Varge nastavljeni su danas sindikalnim prijedlogom da se umjesto dodataka na staž od 4, 8 i 10 posto ukine uredba kojom su liječnici subspecijalisti početkom godine dobili veće koeficijente, kao i liječnički dodatak na odgovornost i plaćanje dvostrukih magisterija i doktorata



ZAGREB Kolektivni pregovori zdravstvenih sindikata i ministra zdravlja Siniše Varge nastavljeni su danas sindikalnim prijedlogom da se umjesto dodataka na staž od 4, 8 i 10 posto ukine uredba kojom su liječnici subspecijalisti početkom godine dobili veće koeficijente, kao i liječnički dodatak na odgovornost i plaćanje dvostrukih magisterija i doktorata.


Time bi se, tvrde u Samostalnom sindikatu zdravstva, uštedjelo čak 450 milijuna kuna na godišnjoj razini, dok se ukidanjem dodataka na staž štedi samo 130 milijuna kuna.


Sindikat je tražio i ugrađivanje neoporezivog dodatka za topli obrok u kolektivni ugovor, što po računici predsjednice Samostalnog sindikata Spomenke Avberšek stoji oko 300 milijuna kuna godišnje za svih 73.000 zaposlenih u zdravstvu.




Kolektivni se pregovori nastavljaju u petak. Na mogucnost da Vlada, ukoliko se dogovor ne postigne, jednostrano raskine KU, Avberšek odgovara kako bi to izazvalo revoluciju, jer bi liječnici ostali bez 45 posto plaće, a medicinske sestre bez 14 do 25 posto plaće.