Vremenska prognoza

Nastavlja se ljeto usred listopada: Iznadprosječno toplo vrijeme ostaje nam i idućih dana

P. N.

Ilustracija Ivica Tomić

Ilustracija Ivica Tomić



Danas će posvuda biti sunčano uz malu, a ponegdje u zapadnim predjelima i umjerenu naoblaku. Ujutro i prijepodne na kopnu mjestimice magla ili niski oblaci. Vjetar u većem dijelu unutrašnjosti slab, u Slavoniji i Baranji i umjeren istočni i jugoistočni. Na Jadranu će puhati slaba do umjerena bura, poslijepodne i sjeverozapadnjak, a navečer će podno Velebita bura ojačati. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 21 do 26 °C.


– Dok još jedan uragan pustoši dio Amerike, a mjestimičnih nevremena ima i na drugim kontinentima, pa i u Europi – kod nas sasvim druga priča, koja se nastavlja i u sljedećem tjednu. I iznadprosječna toplina, kao da nije listopad, pogotovo poslijepodne, kada je temperatura zraka ponegdje čak blizu 30 °C. Podsjetnik na jesen su sve kraći dani i naravno – po nizinama unutrašnjosti česta magla, mjestimice i dugotrajna, čak i malo iza podneva. No, zato na Jadranu vedrina prevladava cijeli dan, uz većinom tiho ili slab vjetar, mirno ili samo malo valovito more temperature još uvijek mnogima dovoljne za kupanje. Stabilne vremenske prilike možemo zahvaliti polju visokog tlaka zraka koje onemogućava dolazak frontalnih poremećaja sa sjeverozapada Europe do naših krajeva, pišu za HRT Zoran Vakula i Dragoslav Dragojlović.


Slično vrijeme nastavlja se i idućih dana. U unutrašnjosti će biti pretežno sunčano sa slabim vjetrom te danju iznadprosječno toplo, osim samo mjestimice, gdje će se jutarnja magla dugo zadržati, osobito uz doline rijeka i u gorskim kotlinama.




I na Jadranu sunčano i danju ugodno toplo s dnevnom temperaturom zraka uglavnom od 23 do 26 °C. U noći i ujutro puhat će slaba do umjerena bura, danju sjeverozapadnjak, a u nedjelju i ponedjeljak jugo i jugozapadnjak.