Priznanje

Našoj novinarki Gabrijeli Galić nagrada za sustavno praćenje područja zaštite na radu

Danko Radaljac

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Povod za nagradu je tekst »Ograničenje strojnih ulja i tekućine za kemijsko čišćenje spasit će tisuće života«, koji govori o prijedlogu Europske komisije da zabranom izloženosti radnika na dodatnih sedam kancerogenih sredstava smanji mogućnost oboljenja



ZAGREB Novinarka zagrebačkog dopisništva Novog lista Gabrijela Galić dobitnica je godišnje novinarske nagrade iz područja zaštite na radu, koju dodjeljuju Hrvatska udruga poslodavaca i Zavod za unapređenje zaštite na radu.


Galić je nagradu dobila za tekst objavljen 11. siječnja ove godine »Ograničenje strojnih ulja i tekućine za kemijsko čišćenje spasit će tisuće života«, koji govori o prijedlogu Europske komisije da zabranom izloženosti radnika na dodatnih sedam kancerogenih sredstava smanji mogućnost oboljenja. Prema projekcijama EK-a, takva mjera utječe na najmanje četiri milijuna radnika unutar granica Europske unije.


Žiri je, prema obrazloženju, novinarku Novog lista nagradio za ovaj tekst, ali i za sustavno praćenje tema koje se dotiču zaštite na radu. Gabrijela Galić je pak zahvalila na nagradi te se osvrnula na ovo područje pisanja.




– Jasno da ove teme nisu prezahvalne za probiti se u medije, kako pisane, tako i televizijske. Nadam se da će pokretanje ovakve godišnje nagrade potaknuti i druge kolege da se više pozabave ovim sektorom – kazala je Gabrijela Galić. Nagradu za televizijsko novinarstvo dobila je pak Petra Marinčić s TV Zapada.


Sama dodjela nagrada bila je u sklopu savjetovanja »Primjeri dobre prakse u zaštiti na radu«, koja je održana u središtu HUP-a u Zagrebu. Radi se tek o prvom od brojnih događaja koji će se odraditi u sljedećih tjedan dana, u povodu Svjetskog i nacionalnog dana zaštite na radu, 28. travnja. Tog će dana biti održane i glavne svečanosti i to na Cvjetnom trgu u Zagrebu i u Grand hotelu Adriatic u Opatiji. Ravnatelj Zavoda za unapređenje zaštite na radu Vitomir Begović pojasnio je u uvodnoj riječi koliko je ovo područje, iako medijski zapostavljano, zapravo bitno. Tako je iznio podatke kako godišnje u Europi na radnom mjestu strada 3.300 radnika, a na nezgode i zdravstvene probleme povezane s radom se gubi oko 300 milijuna radnih sati. U Hrvatskoj je lani prijavljeno ukupno 16.529 ozljeda na radu, od čega je HZZO priznao 13.700 slučajeva.